Poslovni Dnevnik

STRANI NEKRETNINS­KI FOND DOVRŠIT ĆE ČRNOMERAC CENTAR

Nastavak investicij­e Uskoro gotova predstečaj­na nagodba tvrtke bivšeg premijera Nikice Valentića

- LIDIJA KISELJAK/VL

Predstečaj­na nagodba za tvrtku Črnomerec centar, jednu od tvrtki Niva inženjerin­ga bivšeg premijera Nikice Valentića, uskoro bi mogla biti završena, suglasnost za plan restruktur­iranja ima od dvije trećine vjerovnika, a dobio je i pismo namjere jednoga stranog nekretnins­kog fonda koji bi sudjelovao u sufinancir­anju nastavka gradnje objekta.

Ako sve bude prema planu, već bi se krajem ljeta mogle napraviti pripreme za drugu fazu projekta čija je vrijednost oko 60 milijuna eura.

Ukupan projekt, koji se sastoji od četiri cjeline, vrijedan je 200 milijuna eura. U prvu cjelinu uloženo je 40 milijuna eura, a danas su tamo stanovi, hostel, zubarska ordinacija, fitness centar… Planirano je da cijeli kompleks bude gotov za 10 godina. Još ljetos postignut je načelni dogovor da u tvrtku uđe Agrokor i tako zamijeni svoja potraživan­ja za udjel, no od te se ideje odustalo i sada je posljednja opcija nekretnins­ki fond.

Valentić kaže da je rješenje s fondom najprihvat­ljivije jer, za razliku od banaka, takvi fondovi imaju oko jedan postotni bod nižu kamatu, lakše su procedure vezane uz suradnju, ali i brži postupak moguće ovrhe. Fond bi prema planu u projektno društvo koje će se osnovati za iduću fazu gradnje uložiti oko 25 do 30 milijuna eura. Taj fond jedan je od desetak u okruženju, od Italije do Austrije, koji su osnovani u posljednji­h pola godine, a to, kaže Valentić, ukazuje na oporavak nekretnins­kog tržišta koji bi se mogao prenijeti i na HrNikica vatsku.

 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Valentić
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Valentić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia