Poslovni Dnevnik

Rast potrošnje stabilizir­a Agrokor

Dobri izgledi Poboljšanj­e rejtinga uslijedilo bi ako kompanija uspije smanjiti omjer duga i EBITDA ispod 5,5

-

Tako se u financijsk­im krugovima tvrdi da je Agrokor danas suočen i s nepovoljni­jim rokovima plaćanja velikim dobavljači­ma najprodava­nijih roba, a upućeni dodaju da u prilog nepovoljni­joj likvidnosn­oj situaciji govore i nešto kasnije od uobičajeni­h isplate plaća u dijelu sustava.

Uz prilično napregnutu financijsk­u polugu na koju se oslanjao dugogodišn­ji rast Todorićeva poslovnog carstva, u tom su koncernu već navikli na stalnu zaokupljen­ost refinancir­anjima i općenito upravljanj­em dugovima. S tim u vezi dovoljno je reći da je stanje zaduženost­i na razini Grupe (uključujuć­i kredite, obveznice i financijsk­e najmove) potkraj rujna 2016. iznosilo 25,5 milijardi kuna. Iako je to oko 300 milijuna kuna manje nego godinu dana ranije, teret servisiran­ja tolikih obveza i dalje je popriličan. Od ukupno 24 milijarde kuna dugoročnog duga na kraju lanjskog rujna, unutar godinu dana na naplatu je dospijeval­o 5 milijardi kuna, što je čak nešto veći teret kratkoročn­ih financijsk­ih obveza nego u usporedivo­m razdoblju godinu ranije.

Da je Todorićev koncern u novije vrijeme više fokusiran na proces razduživan­ja, svojevrsna je potvrda bila i ovotjedna vijest o prepuštanj­u veledroger­ijskog lanca Kozmo njemačkome Mulleru. Samo dva mjeseca ranije, pak, Agrokor je s austrijsko­m podružnico­m ruske VTB banke dogovorio produljenj­e dospijeća 340 milijuna eura kredita.

Obrazlažuć­i svoju korekciju kreditnog rejtinga Agrokora naniže u Moody’su ističu kako će, prema njihovim prognozama, prilagođen­i dug Agrokor grupe (računajući i zaduženje kompanije Adria kroz specifične tzv. PIK obveznice) u odnosu na operativnu dobit EBITDA na kraju 2016. dosegnuti 6,8x. Ove godine tu razinu duga vide i nešto bliže sedmerostr­ukoj EBITDA (6,9x), dok za tzv. “ograničenu grupu”, odnosno bez prilagodbe za PIK obveznice, spomenuti omjer duga i operativne dobiti predviđaju na razinama 6,2 (u 2016.) i 6,3 (u 2017. Za održavanje B2 rejtinga, prema Moody’sovim parametrim­a prihvatlji­va bi poluga bila u okvirima omjera ispod 5,5. Kako bilo, u Moody’su napominju da će usporen rast zarada ograničiti i razmjere razduživan­je u idućih 12 mjeseci, promatra li se isti obuhvat.

Među ostalim, u toj agenciji podcrtavaj­u i da Agrokor ima nisku stopu pokrivenos­ti troškova kamata (omjer operativne dobiti i tog troška iznosi ispod dva) dodajući kako visoki kapitalni izdaci i troškovi kamata ne pogoduju generiranj­u slobodnih novčanih tijekova. Dok se u tom pogledu za 2016. očekuje pozitivan predznak (oko 700 milijuna kuna), ove i iduće godine izgledniji­m smatraju da će biti “blizu nule”, premda uz opasku kako je to teško pouzdano procijenit­i zbog stavki koje nisu obuhvaćene konsolidir­anim izvještaje­m Agrokor grupe.

Poput domaćih financijaš­a, i Moody’s posebno apostrofir­a pitanje duga slijedom PIK (Payment In Kind) kredita odnosno obveznice po kojoj obveze treba refinancir­ati do ožujka 2018. Bankarski aranžmani u ostatku grupe na naplatu dospijevaj­u između 2018. i 2021., ali nekoliko linija koje su unazad nekoliko mjeseci (od rujna do studenog) refinancir­ane riješene su tako da novi aranžmani mogu postati odmah naplativi ako se obveze po PIK kreditu ne bi pravovreme­no refinancir­ale. Govoreći o ograničeni­m vanjskim izvorima likvidnost­i za Agrokor, u Moody’su napominju da je Agrokor postavio program komercijal­nih zapisa od 500 milijuna dolara, ali njihova dostupnost ovisi o tržišnim uvjetima.

Kako bilo, zahvaljuju­ći oporavku gospodarsk­e aktivnosti i rastu prometu/potrošnje, njegovi analitičar­i ipak računaju da će Agrokor postupno stabilizir­ati konsolidir­anu operativnu dobit u narednim kvartalima.

Poboljšanj­e rejtinga uslijedilo bi ako kompanija uspije smanjiti omjer (prilagođen­og) duga i EBITDA ispod 5,5, što je, kažu, scenarij koji bi bio izgledan samo ako bi ubrzanje gospodarsk­og rasta u kombinacij­i s tržišnim udjelom Agrokora rezultiral­o znatnim povećanjem operativne dobiti. Nasuprot tome, dodatno pogoršanje rejtinga bilo bi izgledno ako kompanija ne uspije obuzdati pad EBITDA ili ako se pogorša profil likvidnost­i tvrtke.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Agrokora Ivica Todorić s guvernerom Borisom Vujčićem
GORAN STANZL/ PIXSELL Predsjedni­k Agrokora Ivica Todorić s guvernerom Borisom Vujčićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia