Poslovni Dnevnik

HPB za regulatora i ubuduće ostaje sistemski važna banka

Poruka HNB-a Državna banka više nema dovoljan broj bodova da ostane na listi, ali...

- ANA BLAŠKOVIĆ

Potez središnje banke da HPB smatra bitnom za sustav u cjelini može se iščitati i kao poruka vlasniku, odnosno državi

Neposredno pred kraj prošle godine Hrvatska narodna banka ažurirala je ljestvicu banaka koje za domaći financijsk­i sustav smatra sistemski važnima. Na njoj je devet najvećih kreditora čija bi potencijal­na propast ozbiljno zaljuljala financijsk­u stabilnost zemlje, jednu od rijetkih neupitnih beneficija na koju građani i tvrtke mogu računati bez straha.

Za razliku od prije gotovo dana kad su ključne banke po prvi puta identifici­rane, Hrvatska poštanska banka formalno ne zadovoljav­a uvjete da dospije na listu, no HNB je procijenio da se ta državna banka i dalje treba percipirat­i kao sistemski važna.

U fokusu regulatora

Sukladno europskim pravilima, sistemska važnost ovisi o bodovanju veličine banke, značenja za gospodarst­vo Europske unije ili Hrvatske (gledaju se, primjerice, i povijesni gubici), kao i značaj prekograni­čne aktivnosti i povezanost­i kreditora (ili grupe) s financijsk­im sustavom.

Minimalni prag je 275 bodova, a lider je Zagrebačka banka s 2711 bodova, HPB je prikupila 253 boda, 49 bodova manje nego početkom 2016. Karta za ulazak u elitno društvo ipak je mač s dvije oštrice: s jedne strane, veličina banke nužan je preduvjet za profitabil­no poslovanje, a to je posebno istaknuto na stagnantno­m tržištu poput hrvatskog gdje je organski rast mukotrpan.

S druge strane, sistemski važne banke pod posebnim su reflektori­ma regulatora i od spomenute devetorke traže se dodatni zahtjevi za kapitalom, (zaštitni sloj kapitala za ostale sistemski važne institucij­e), koji može dosegnuti dva posto, traži se redovito testiranje na crne scenarije i šokove iz okoline, detaljni planovi oporavka... Zanimljivo je za primije- titi da rang na listi ne prati u stopu veličinu banke po aktivi: Zaba je najveća s najviše bodova, no potencijal­no veći problem u slučaju problema donijela bi treća po veličini Erste banka koja ima 15-ak milijardi manju aktivu od PBZa. Isto vrijedi i za Sberbank koji ima za 10ak milijardi kuna manju aktivu od HPBa (19 milijardi kuna), no sa 153 boda više je jedno mjesto bliže vrhu.

Poruka politici

Iz perspektiv­e kapitala sve sistemski važne banke zadovoljav­aju propise. Spajanjem Splitske i OTPa za očekivati je iscrtavanj­e novog rangiranja, ali će se tada od OTP tražiti više kapitala nego danas. Poruka regulatora da HPB i dalje smatra itekako bitnom za sustav u cjelini može se iščitati i kao poruka vlasniku, odnosno politici. Neodgovorn­ih igara s HPBom, kakvih dosad nije nedostajal­o, od manjka kapitala, kalkuliran­ja s upravama, do ideja transforma­cije u agrobanku, donijeli su mu poprilično štete. Ono što mu treba, sad kad ostvaruje zdrav rast i bez čega neće moći stajati uz bok konkurenci­ji u privatnom vlasništvu, je priprema nove dokapitali­zacije, a koju je država ionako obećala Europskoj komisiji za sredinu 2018.

OD DEVET SISTEMSKI VAŽNIH BANAKA U HRVATSKOJ TRAŽI SE DODATNI KAPITAL

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Tomislav Vuić, predsjedni­k Uprave Hrvatske poštanske banke
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Tomislav Vuić, predsjedni­k Uprave Hrvatske poštanske banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia