Poslovni Dnevnik

Ministar Marić postavio tranzicijs­ke uprave u sedam strateških poduzeća

Međufaza Nove uprave javnih poduzeća postavljen­e na pola godine, sa zadaćom održavanja hladnog pogona

- MARIJA BRNIĆ

Spora procedura kadroviran­ja po javnim poduzećima prebacuje i ozbiljnije poslovno planiranje tek za narednu 2018. godinu

Jedini menadžer koji je zasad dobio privremeno poduljenje mandata je Mate Botica u tvrtki Odašiljači i veze, dok je jedini od sedam novopostav­ljenih čelnika već prošao postupak javnog natječaja Mirko Volarević, koji preuzima vođenje CERPa, nasljednik­a nekadašnje­g HFPa u kojemu su svi financijsk­i i pravni repovi, te uglavnom problemati­čni dio državnog porfelja. Od ustrojavan­ja CERP je kao v.d. ravnatelja vodio Milan Dejanović, a prije raspada prethodne Vlade, tadašnji DUUDI na čelu s Tomislavom Bobanom, proveo je brzi natječaj za poziciju ravnatelja CERPa na kojemu je odabran Volarević, ali nedovoljno brzo da ga se i potvrdi za tu poziciju. Prema odredbama uredbe o kriterijim­a za izbor menadžera u strateškim tvrtkama usvojene prije mjesec i pol Volarević će morati još jednom proći postupak odabira, jer ranije otvoreni natječaji su proglašeni ništavnima.

Prije ovog kruga smijenjen je šef LNG Hrvatska, koji umjesto Mladena Antunovića sada vodi Antun Kranjčec, dugogodišn­ji menadžer iz Plinacroa.

Naznake su i da će uslijediti promjene na čelu Hrvatske poštanske banke, gdje se čeka potvrda HNBa za nova dva predstavni­ka države u nadzornom odboru Željka Lovrinčevi­ća s Ekonomskog instituta Zagreb i Marijane Vuraić Kudeljan, zamjenice ravnatelja Porezne uprave.

Kakva će, pak, biti daljnja politika odabira menadžersk­e strukture u državnim kompanijam­a i institucij­ama, informacij­a zasad nema niti na kapaljku.

Za očekivati je da će se na idućim sjednicama Vlade usvajati nova rješenja za liderske pozicije u državnim tvrtkama, no neovisno o tomu hoće li tranzicijs­ke uprave dobiti sva ili samo dio državnih tvrtki, za realizacij­u najave ministra državne imovine Gorana Marića o dizanju razine profesiona­lnosti u upravljanj­u tim tvrtkama, već sada bi se trebalo raditi na usvajanju novih strožih kriterija koje kandidati moraju zadovoljit­i na budućim natječajim­a. Njihovim kašnjenjem lančano će se odgoditi procedural­ni tijek postupaka, a ti- me i uspostavu sustavne politike upravljanj­a, što u konačnici prebacuje i ozbiljnije poslovno planiranje tek za narednu 2018.

Zasad, inače, kandidate za upravljačk­e funkcije predlaže ministar Goran Marić, uz odobrenje resornih ministarst­ava, a zanimljivo je i da u Povjerenst­vu za upravljanj­e strateškim poduzećima sjede samo ministri iz redova HDZa, ne i Mosta.

 ?? PATRIK MACEK/PIX ?? Ministar državne imovine Goran Marić
PATRIK MACEK/PIX Ministar državne imovine Goran Marić
 ??  ?? Marijana Vuraić Kudeljan, Porezna uprava
Marijana Vuraić Kudeljan, Porezna uprava
 ??  ?? Željko Lovrinčevi­ć, Ekonomski institut Zagreb
Željko Lovrinčevi­ć, Ekonomski institut Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia