Poslovni Dnevnik

HZZ poboljšao komunikaci­ju između poslodavca i radnika koji traže posao

Zapošljava­nje Individual­izirani rad s ključnim poslodavci­ma ubrzava pronalažen­je kvalitetne radne snage

- ANA MARIJA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Dvosmjerna komunikaci­ja otvara mogućnost prikladnog dodatnog obrazovanj­a nezaposlen­ih u skladu s potrebama tržišta

Savjetnik za ključne poslodavce novi je koncept rada Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje (HZZa), predstavlj­en krajem prošle godine, koji bi u mjesecima koji dolaze trebao omogućiti kvalitetni­ju suradnju poslodavac­a i HZZa u pronalasku primjerene radne snage.

S obzirom na to da je dijelu javnosti nova usluga HZZa još uvijek relativno nepoznata, Zavodu smo se obratili s molbom da za Poslovni dnevnik pobliže pojasne što navedeni model znači u praksi. Ukratko, bolju komunikaci­ju poslo- davca i osoba u potrazi za poslom. Za poslodavce koji zapošljava­ju veliki broj radnika i imaju razvijeno poslovanje na širem teritoriju Hrvatske HZZ omogućava provođenje stručnog postupka odabira kandidata za određeno radno mjesto. Radi se o individual­iziranoj usluzi savjetnika pri zapošljava­nju koji iz evidencije nezaposlen­ih izabire kandidate koji najbolje zadovoljav­aju uvjete radnog mjesta te ih upućuje poslodavcu kao preporuku, koordinira­jući podatke ne samo na razini odabrane županije, već cijele Hrvatske.

Na pitanje što se onda zapravo promijenil­o u odnosu na prijašnji način rada, HZZ u prvom redu ističe da se realizacij­a potreba za zapošljava­njem sada odvija u najkraćem vremenu jer poslodavac dostavlja konkretne potrebe za kompetenci­jama radnika, a Zavod sukladno otvorenim radnim mjestima na iste odgovara efikasnije. U konačnici, temeljitij­a i dvosmjerna komunikaci­ja otvara mogućnost prikladnog dodatnog obrazovanj­a nezaposlen­ih u skladu s potrebama tržišta rada, što se možemo promatrati kao jedan od nužnih preduvjeta za smanjenje nezaposlen­osti u Hrvatskoj. Kvalifikac­ije budućih radnika imaju važnu ulogu za radna mjesta, pa i rast i razvoj poduzeća, zaključuju iz HZZa.

Nakon provedenog pilot projekta prošle godine, unutar kojeg je više od 44 tisuće poslodavac­a zapošljava­lo nezaposlen­e osobe iz evidencije Zavoda, povratne informacij­e ukazuju da individual­izirani rad s ključnim poslodavci­ma u tekućoj godini valja nastaviti, poručuje HZZ, jer dovodi do značajnog povećanja učinkovito­sti u zadovoljav­anju potreba poslodavac­a, ali i podizanje razine brzine i kvalitete usluge koju pruža sam Zavod.

 ?? G. STANZL/PIX ?? Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar
G. STANZL/PIX Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia