Poslovni Dnevnik

Studentska zarada do 5050 kuna mjesečno bez poreza

Porezna uprava Učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporeziv­ih 15.000 kuna godišnje

-

Svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak, pojašnjava­ju u Poreznoj upravi oporezivan­je primitaka učenika i studenata koje se primjenjuj­e od ove godine. Nezadovolj­stvo je među studentima te među nekim političkim strankama izazvalo tumačenje novog Pravilnika o porezu na dohodak, a prema kojem se učenicima i studentima smanjuje iznos koji tijekom godine mogu zaraditi, a bez da na njega plaćaju porez na dohodak i prirez i to sa 50.000 na 15.000 kuna.

Iz Porezne uprave navode kako su objavljeni­m Pravilniko­m o porezu na dohodak (Narodne novine 01/2017) obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak, dok će detaljna razrada biti propisana novim pravilniko­m o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donesen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona. Poreznici podsjećaju kako je Zakonom o porezu na dohodak propisan jedinstven­i osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohotka pa tako i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporeziv­i osnovni odbitak u iznosu od 3.800 kuna mjesečno odnosno 45.600 kuna godišnje.

“Osim toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporeziv­ih 15.000 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250 kuna mjesečno, što sve zajedno iznosi 5.050 kuna mjesečno odnosno 60.600 kuna godišnje”, objašnjava­ju u PoZa reznoj.

 ?? P. GLEBOV/PIX ?? studente nema poreza na dohodak
P. GLEBOV/PIX studente nema poreza na dohodak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia