Poslovni Dnevnik

Hrvatski Uber za dostavu u prvoj godini do prvog milijuna

Locodels Nakon Zagreba i Džede u Saudijskoj Arabiji, u siječnju se širi na Beč i Bratislavu

- BERNARD IVEZIĆ

Domaći poduzetnik u godinu dana stvorio startup koji radi na dva kontinenta, zapošljava 15 ljudi u četiri države i u ovoj godini priprema se za još brži rast

Dok hrvatski političari muku muče što će s Uberom, domaći poduzetnik Stevica Kuharski isti je poslovni model primijenio na dostavu paketa i stvorio jedan od najbržeras­tućih hrvatskih startupa. Locodels je počeo s radom u Zagrebu krajem srpnja 2015. godine, i to skromno, da bi lani, u prvoj godini poslovanja, generirao promet od milijun kuna. Nastavi li rasti tim tempom Locodels će u 2017. godini svoj promet opet mjeriti milijunski­m iznosom, ali ovog puta u eurima.

Potencijal Bliskog Istoka

Stevica Kuharski, koji je dosad prodao svoj softverski biznis IT4U, napravio dva startupa Habbitse i robotakosi­licu Alamo, kaže da njegov novi startup Locodels već sada ima nekoliko tvrtki kćeri u inozemstvu te da je plan za ovu godinu brzo širenje u EU te MENA regiju koja obuhvaća Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

“Do lipnja je plan za Locodels otvoriti dodatnih osam gradova u EU i deset u MENA regiji, a zasad se radi o gradovima koji su na šest do osam sati vožnje od Zagreba, kad govori- mo o EU, te gradovima unutar Saudijske Arabije i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata”, izjavio je za Poslovni dnevnik Kuharski.

Navodi da je Locodels u 2016. godini bio aktivan u Hrvatskoj i Saudijskoj Arabiji. Na domaćem terenu, Zagrebu, lani je ostvario 400 tisuća kuna prometa, a ostalo mahom u najvećoj saudijskoj luci i 3,5 milijunsko­m središtu na obali Crvenog mora, gradu Džedi, koja je ujedno najvažniji prometni čvor do obližnje Meke.

Prva investicij­a

“Brzo rastemo od travnja, a najviše cijenimo što su nas prepoznali vodeći igrači u pojedinim segmentima tržišta od kojih neki našu brzu dostavu komunicira­ju kao ‘Premium’, a neki kao ‘Locodels’ dostavu što nam je potvrda da smo na dobrom putu”, kaže Kuharski.

Hrvatski Uber za dostavu u godinu dana narastao je na 15 zaposlenih. Sedam ih radi u Hrvatskoj, četiri u Saudijskoj Arabiji, dva u Bratislavi i dva u Beču. O prvoj, sjemenskoj investicij­i, koju je Locodels dobio lani, Kuharski zasad malo govori. Kaže tek da je riječ o, za hrvatske pojmove, velikom iznosu, da su ulagači isključivo stranci te da je među njima i jedan takozvani ‘super angel’.

“Lani smo tijekom jeseni osigurali investicij­u koja nam je potrebna za širenje koje planiramo do lipnja ove godine, a iznos investicij­e i valuaciju u ovom trenutku ne komunicira­mo. No, te brojke su osjetno veće nego kod velike većine regionalni­h startupa”, kaže Kuharski.

Pojašnjava da interes za širenje u MENA regiju dolazi od suosnivača i voditelja Locodelsa za to područje, Yazeeda W. Kawthera. Riječ je o menadžeru za razvoj malog i srednjeg poduzetniš­tva u gradu Emaaru u UAEu za kojeg Kuharski kaže da ga je upoznao u SADu prije dvije godine na Internatio­nal Visitors Leadership Programu.

Podrška tvrtkama

Kuharski navodi da se na Locodels, kao ponuđači usluga, u pravilu registrira­ju dostavljač­i registrira­ni kao poduzetnic­i u Hrvatskoj za prijevoz robe i ljudi, i posjeduju sve potrebne dozvole. “Fizičke osobe se mogu registrira­ti, ali vidimo da nisu dovoljno brzi u preuzimanj­u narudžbi”, kaže Kuharski.

Locodels se već priprema za drugu rundu investicij­e. “Do tada ćemo već biti prisutni u dvanaestak gradova”, zaključuje Kuharski.

PROŠLE SMO JESENI OSIGURALI INVESTICIJ­U POTREBNU ZA 1. FAZU ŠIRENJA, PLANIRANU DO LIPNJA

 ?? FOTOLIA ?? U Zagrebu je lani Locodels generirao promet od 400 tisuća kuna
FOTOLIA U Zagrebu je lani Locodels generirao promet od 400 tisuća kuna
 ??  ?? Stevica Kuharski
Stevica Kuharski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia