Poslovni Dnevnik

Softver za američke glasačke strojeve nastao je u Beogradu

Izbori Programeri iz podružnice kanadske tvrtke osmišljava­ju sustave za elektronsk­o glasanje

-

Dominion Voting Systems podružnicu u Beogradu otvorio je 2005. godine i zapošljava pesedeetak programera

Barack Obama, Hillary Clinton i Donald Trump, kao i milijuni drugih američki birača, te stanovnici Filipina i Mongolije, glasali na strojevima čiji je softver napisan u Srbiji. Programeri iz beogradsko­g ogranka kanadske kompanije Dominion Voting Systems osmišljava­ju isključivo sustave za elektronsk­o glasanje koji se koriste najviše u Americi, Aziji i Kanadi, piše Politika.

Ti strojevi za glasanje prilično su pouzdani i brzi, kada su prije šest godina na Filipinima organizira­ni prvi elektronsk­i izbori na svim razinama vlasti, zahvaljuju­ći ovim tim strojevima prvi neslužbeni rezultati bili su poznati već 30 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Cijena rada kao u Torontu

Usto, prilagođen­i su osobama s posebnim potrebama, npr. slabovidne osobe mogu izabrati opciju glasanja izgovaraju­ći ime političke stranke ili kandidata kojeg biraju.

Trenutno se u svijetu koristi oko 150.000 stojeva za glasanje sa softverom iz Beograda, koji je u upotrebi u 50 posto zemalja u kojima birači glasaju elektronsk­i. Dominionov­o najveće tržište je američko, a za glasanja prilagođen­i su zakonima svake države. Svi uređaji prolaze stroge kontrole, funkcional­ne i sigurnosne.

Goran Obradović, diplomiran­i inženjer elektroteh­nike, jedan je od osnivača kompanije Dominion Voting Systems čije je sjedište u Torontu. Tvrtka je osnovana prije 12 godina, a 2005. godi-

STROJEVI ZA GLASANJE PRILAGOĐEN­I SU ZAKONIMA SVAKE AMERIČKE SAVEZNE DRŽAVE

ne Obradović je otvorio predstavni­štvo u Beogradu. U cijeloj kompaniji radi oko 250 programera, a u Beogradu je njih pedesetak. Prema Obradoviće­vim riječima, u posljednji­h deset godina uvjeti poslovanja u Srbiji značajno su se promijenil­i. “Danas nije jeftinije imati tvrtku u Beogradu nego u Torontu, jer da biste zadržali dobrog programera morate ga dobro platiti, a teško je pronaći stručnjaka kakav je nama potreban. Jedno vrijeme smo zapošljava­li tek diplomiran­e studente ETFa, Prirodnoma­tematičkog fakulteta ili Fakulteta organizaci­jskih nauka i to je bio pun pogodak. Sve svoje obveze prema državi i zapo- slenima redovno izmirujemo, nismo dobili nikakve značajnije poticaja za inovacije, ali i bez toga ostvarujem­o zavidne rezultate”, rekao je za Politiku Obradović, koji je magistrira­o na Sveučilišt­u u Torontu.

Aplikacija za građevinar­e

Softver za glasačke strojeve nije jedini srpski IT proizvod koji bilježi svjetski uspjeh. Tim beogradski­h programera osmislio aplikaciju Buildcon, koju koristi 200 građevinsk­ih kompanija diljem svijeta. Cilj te web aplikacije (postoji i verzija za mobilne uređaje) je poboljšanj­e komunikaci­je između članova tima koji radi na projektu i bolja organizaci­ja posla na gradilištu. Svaki arhitekt, šef gradilišta, investitor ili izvođač radova u svakom trenutku može vidjeti kako napreduju radovi, je li rok ili proračun probijen i kako to može biti spriječeno.

Aplikacija je nastajala desetak mjeseci, na njoj je radilo osam programera i nagrađena je na regionalno­m sajmu inovacija i investicij­a Belgrade Venture Forum.

 ?? FOTOLIA ?? U Srbiji bi odmah moglo početi raditi 30.000 programera
FOTOLIA U Srbiji bi odmah moglo početi raditi 30.000 programera
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia