Poslovni Dnevnik

‘PRERANO PROGLASITI POBJEDU NAD SLABOM EKONOMIJOM’

Pušu i na hladno Iz ECB-a poručuju da je inflacija još daleko ispod željene

- ANA BLAŠKOVIĆ

Europska središnja banka (ECB) nastavit će s istim smjerom monetarne politike i u 2017. godini

Europska središnja banka (ECB) nastavit će s istim smjerom monetarne politike za Europu i u 2017. premda najnovije brojke ukazuju da se stopa inflacije ubrzava, najavio je Yves Mersch, član Vijeće guvernera.

Prerano brinuti

“U ovom trenutku je apsolutno prerano proglasiti pobjedu nad slabom ekonomijom; imamo dobre rezultate, ali je preuranjen­o reći da možemo prestati brinuti”, prenosi Yvesove riječi Bloomberg, ujedno ga nazivajući jednim od ratobornij­ih članova Vijeća. Primjetno ubrzavanje rasta potrošački­h cijena na krilima rastućih troškova energenata već je donijelo nervozu u Njemačkoj pa je ECBu upućen zahtjev da povuče kočnicu po pitanju stimulusa. Merschov istup može se iščitati kao poruka da će zagovornic­i takvih zahtjeva još neke vrijeme pričekati na značajniji zaokret politike Europske središnje banke koja je prošlog mjeseca najavila produljenj­e roka otkupa obveznica najmanje do kraja 2017. “Nikad ne reagiramo na mjesečne podatke o inflaciji. Osim u slučaju da se dogodi nešto što bi značajno učinilo naše projekcije nevažećima, naše operativne odluke i dalje stoje i ne podliježu reviziji”, dodao je Mersch.

Nervoza u Njemačkoj

Inflacija u eurozoni ubrzala je na 1,1 posto u prosincu. Premda je to gotovo dvostruko brži rast opće razine cijena od prethodnog mjeseca, i dalje je daleko ispod ciljane razine od dva posto na godišnjoj razini. Skok cijena u Njemačkoj za čitav postotni bod, s 0,7 na 1,7 posto, izazvao je poprilično nervoze pa je najčitanij­a novina Bild pozvao ECB na akciju s naslovom “Podignite kamate odmah!”. ECB predviđa da se targetiran­a visina inflacije neće dosegnuti prije 2019., a ovu godinu iskoristit će za ocjenu efikasnost­i dosadašnji­h poteza i eventualnu prilagodbu.

 ?? REUTERS ?? Europska središnja banka odbrusila je njemačkim zahtjevima
REUTERS Europska središnja banka odbrusila je njemačkim zahtjevima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia