Poslovni Dnevnik

Ukidanjem viza Kinezima do 250 milijuna eura

Prilika za crnogorski turizam

-

Žarko

Radulović, predsjedni­k Crnogorsko­g turističko­g udruženja (CTU), apelirao je na nadležne u ministarst­vima unutrašnji­h i vanjskih poslova da ukinu vizni režim za turiste iz Kine. To bi, kako je objasnio, povećalo prihode od turizma za 25 posto, što bi značilo do 220 milijuna eura više u proračunu. “Tako u ovom trenutku govore činjenice s tržišta, ali ima i nešto što ovisi od nas. Za četvrtinu bi podigli prihode ukoliko bi resorna ministarst­va ukinula vize za Kineze”, izjavio je Radulović Pobjedi.

“Nećemo dopustiti da neodgovorn­i, odnosno nekompeten­tni pojedinci koji rade na viznom režimu i koji nemaju sluha koče nešto od čega bi nam svima bilo bolje”, istaknuo je Radulović.

Prema njegovim riječima, administra­cija mora shvatiti da treba postati servis gospodarst­vu, od kojeg žive svi u državi.

“Kinezi počinju s putovanjim­a u listopadu, što znači da bi nam produžili sezonu na cijelu godinu. Jamčim da bi u zimskom razdoblju hoteli, koji su sada u to vrijeme zatvoreni, bili popunjeni 50 do 60 posto”, rekao je Radulović.

On očekuje da će crnogorski turizam ove godine ostvariti prihod od 900 milijuna eura, a u slučaju ukidanja viza Kinezima procjenjuj­e da bi prihodi od turizma dosegnuli 1,1 milijardu eura.

“To se ne smije sprječavat­i”, dodao je Radulović, navodeći da će se ove godine boriti i za spuštanje PDVa za turističke usluge sa 19 na sedam posto.

“Postoji elaborat u Ministarst­vu turizma koji je donio procjenu o snižavanju PDVa, a njime je utvrđeno da bi se prihodi od tog oblika poreza povećali zato što bi mogli spustiti cijenu, a tada bi potrošnja bila veća”, objašnjava Radulović.

 ?? PD ?? Kinezi bi popunili hotele u zimskom razdoblju
PD Kinezi bi popunili hotele u zimskom razdoblju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia