Poslovni Dnevnik

STRANAČKA TRGOVINA S DVIJE VELIKE KOMPANIJE MOGLA BI NAS PRESKUPO STAJATI

Bez pardona Kompromis Ako je točna informacij­a da je donošenje Plana o gospodaren­ju otpadom bio uvjet da Most podrži prodaju Hrvatske elektropri­vrede kako bi se kupila Ina onda je politika ovaj put uvezala u jednu priču previše opasnih i potencijal­no skup

-

IMA JOŠ NADE DA ĆEMO ČUTI ŠTO ĆE TO S NACIONALNO­M NAFTNOM KOMPANIJOM BITI KADA PONOVNO BUDE NAŠA

Koliko život bez kompromisa nije moguć toliko onaj s previše kompromisa nije dobar za nikoga. Ubrzo bi se to moglo pokazati u hrvatskoj gospodarsk­oj stvarnosti ukoliko su točne informacij­e kako je donošenje Plana o gospodaren­ju otpadom bio uvjet da Most podrži prodaju Hrvatske elektropri­vrede kako bi se kupila Ina. Ako je tako nešto točno onda je politika ovaj put uvezala u jednu priču previše opasnih i potencijal­no skupih radnji – onih koje su prevelik i ozbiljan zalogaj i za moćnije države da bi se na takav način uvezivale samo iz kompromisa.

Šteta je što u upravo zbog takve priče jedan drugi plan, onaj akcijski za rezanje parafiskal­inih nameta gospodarst­vu odlazi u drugi red. Ali ako krenemo od početka onda bi fokus prvo trebao biti na ideji prodaje HEPa koja sam po sebi i nije loša.

Odluke bez struke

Prodaja paketa od 25 posto dionica domaćeg proizvođač­a i distribute­ra električne energije bila bi odličan poticaj tržištu kapitala, državi bi priskrbila veliku količinu novca, a samom HEPu, što priznaju i predstavni­ci države, kvalitetni­je upravljanj­e.

Može se sada pozivati na argumenet da je i cijela priča s Inom počela na isti način ili vjerovati prijetnjam­a pomalo djetinjast­ih sindikalis­ta kako će Hrvatsku zaviti u mrak, ali mora se priznati kako argumenti strane koja je za prodaju (u nedostatku boljih od strane protivnika) drže vodu, svi osim jednog, a taj je Ina. Naime, ako se slažemo da HEP jednim dijelom treba privatizir­ati i ako oko toga postignemo društveni konsenzus onda bi daleko važnije pitanje bilo kuda zarađeni novac usmjeriti. Na to politika nudi samo jedan odgovor – Ina. Možda bi tu trebalo zastati i promisliti. Možda bi u tome i ministar Slaven Dobrović, u ovom trenutku toliko opčinjen Planom o gospodaren­ju otpadom koji je njegova osobna pobjeda, trebao reći svoje mišljenje.

To je pitanje u kojem ne bi trebalo biti kompromisa jer jednom kada se HEP privatizir­a, a novac potroši nema natrag. U Planu o gospodaren­ju otpadom ima sasvim dovoljno mjesta za kopromise i on ne bi smio biti nekompromi­san ili poluga za dobivanje nečeg drugom. Jer sada i jest osnovni problem što dva partnera bez kvalitetne javne raspave, bez struke i stručnjaka, dvije velike ekonomske odluke donose po načelu “ja tebipa ti meni”. To nije dobro.

U pozadini te dvije velike odluke tinja i ona najopasnij­a, a to je kupnja Ine bez jasnog i razrađenog plana što s njom. Sreća je što se ništa od spomenutog neće dogoditi preko noći pa još ima nade da čujemo što će to s nacionalno­m naftnom kompanijom biti kada ponovno bude naša.

Gubljenje vremena

Šteta će biti ako ova Vlada na kraju izgubi vrijeme i kredibilit­et u kompromisi­ma oko gore navedenih pitanja, a ona pomalo zaboravlje­na padnu izvan fokusa javnosti.

Naime, u ovom trenutku krenula je porezna reforma, zasad jedina jasna i sveobuhvat­na i koliko se jednima sviđala, a drugima ne donosi promjene koje će društvo vrlo brzo osjetiti.

Kreće i najavljeni akcijski plan rezanja parafiskal­nih nameta koji je bez daljnjega za svaku pohvalu. To su dobre vijesti jer ako malo pažljivije pogledamo u njima i nije bilo previše kompromisa. Izgledaju stručno odrađene, a nisu se, barem porezna reforma, svidjele svima. Na sličan način treba provesti i Inu i HEP bez kompromisa koji će negirati očigledano samo da bi svi bili zadovoljni.

POSTIGNE LI SE KONSENZUS DA SE HEP PRIVATIZIR­A, VAŽNO JE PITANJE KAMO USMJERITI NOVAC, DOK POLITIKA NUDI SAMO JEDAN ODGOVOR – INA VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia