Poslovni Dnevnik

U izbornoj godini Njemačkoj se smiješi i najveći rast u 5 godina

Svijetla perspektiv­a Unatoč slabijem kraju 2016., predviđa se daljnji rast od 1,8 posto

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Iako su industrijs­ke narudžbe ponešto pale, pokazatelj­i su da će u 1. kvartalu 2017. rast biti 0,5%, čemu doprinosi i rekordna zaposlenos­t

Godina, koja je za Njemačku i izborna, najjačem europskom gospodarst­vu nudi i svijetlu perspektiv­u, s porastom rasta od 0,5 posto u prvom kvartalu. Unatoč padu narudžbi u industriji u studenom, 2,5 posto većem od očekivanog­a, ova predviđanj­a Commerzban­ke, naslonjena na rezultate Ministarst­va gospodarst­va, pokazuju da će se Njemačka oporaviti od kratkog ekonomskog usporavanj­a, koji se očitovao u najvećem padu industrije od studenoga 2014. godine.

“Iako su domaće narudžbe u studenom lani pale 2,8, a inozemne, 2,3 posto, dobar listopad i slabljenje eura, povezano s jačanjem dolara pretkraj godine, pomoći će da rast u posljednje­m kvartalu 2016. bude 0,5 posto, s projekcijo­m da će toliki biti i početkom 2017.”, reći će ekonomist Marco Wagner. Analitičar Bankhausa Lampe Alexander Krueger slaže se da je, sve u svemu, industrija ponovo na dobrom putu da bude jak ekonomski stimulans. Vlada, također, predviđa da će rast u 2016., kad se svede bilanca, iznositi 1,8 posto, najviše u posljednji­h pet godina. Ranije su prognoze govorile i o 2,5 postonom rastu izvoza u 2017., na rekordnih 1230 milijardi eura. Reuters piše da su visoka zaposlenos­t i sigurnost radnog mjesta, kao i rast realnih nadnica, utjecali na povećanu domaću potrošnju, prosječan Nijemac si je mogao priuštiti više nego krajem 2015. Na njemačkom je tržištu, primjerice, lani prodano najviše vozila od 2009. S tim će se optimizmom, unatoč sad već znatno izraženom sigurnosno­m riziku zbog teroristič­kih prijetnji, zacijelo “igrati” i kancelarka Angela Merkel, koja u rujnu ide po svoj četvrti mandat. Njoj će se, očekuje se, suprotstav­iti vicekancel­ar i ministar gospodarst­va Sigmar Gabriel, koji je u razgovoru za Der Spiegel u subotu istaknuo kako je njemačko inzistiran­je na štednji u eurozoni više nego ikad podijelio Europu. “Raspad EU više nije tako nezamisliv. Jednom sam pitao kancelarku što bi za Njemačku i Europu bilo štetnije: da Francuskoj dopustimo za pola posto veći deficit, ili da Marine Le Pen kao ekstremna desničarka postane predsjedni­ca te zemlje. Ona mi do dan danas nije odgovorila”, ispovijedi­o se Gabriel. Njegova stranka, poznato je, više je usmjerena na rast investicij­a, nasuprot Merkeličin­im kršćanskim demokratim­a koji naglasak stavljaju na fiskalnu disciplinu kao temelj napretka.

VISOKA ZAPOSLENOS­T I SIGURNOST RADNOG MJESTA, KAO I RAST REALNIH NADNICA, UTJECALI SU NA POVEĆANU DOMAĆU POTROŠNJU

 ?? REUTERS ?? Prosječni Nijemac mogao si je krajem 2016. priuštiti i više užitaka
REUTERS Prosječni Nijemac mogao si je krajem 2016. priuštiti i više užitaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia