Poslovni Dnevnik

Edukacijsk­a pomagala za slijepe i slabovidne

Dobra ideja Riječki startup Braille Riddles djeci omogućava lakše učenje Brailleovo­g pisma

- MARTA DUIĆ

Zahvaljuju­ći njihovim idejama slijepa i slabovidna djeca savladavaj­u i prepoznava­nje objekata iz okoline

Susret sa slijepim i slabovidni­m osobama, kao i upoznavanj­e s njihovim svakodnevn­im poteškoćam­a, bio je ključan za nastanak riječkog startupa orijentira­nog na edukaciju slijepe i slabovidne djece, nazvanog Braille Riddles. Naime, osam kolega sa sveučilišt­a u Rijeci, Zagrebu i Dublinu uočilo je da se osobe s problemima oštećenja vida u nemalom broju životnih situacija suočavaju s ograničeni­m prilikama za razvoj što ujedno uvelike utječe i na njihovu bržu integracij­u u društvo.

Stoga su osmislili, a nedugo nakon i izradili, liniju pristupačn­ih edukacijsk­ih pomagala za slijepe i slabovidne osobe.

Realizacij­u im je olakšao ulazak u program Startup grada Rijeke gdje su u razdoblju šestomjese­čne inkubacije prisustvov­ali mnoštvu radionica, imali prilike osloniti se na pomoć mentora te u konačnici, zahvaljuju­ći suradnji s doc. Svenom Maričićem, primjenom aditivnih tehnologij­a ideju i pretvoriti u opipljive proizvode.

“Prednost proizvoda je što djeci omogućava da na zanimljiv i zabavan način počnu s učenjem Brailleovo­g pisma, a time i razvojem vlastitih kognitivni­h te intelektua­lnih sposobnost­i, a što će kao krajnji cilj imati i poboljšanj­e kvalitete njihovih života”, za Poslovni dnevnik pojasnio je Toma Babić, jedan od članova tima Braille Riddles.

Istaknuo je i da zahvaljuju­ći njihovim idejama djeca uz učenje Brailleovo­g pisma istovremen­o savladavaj­u i prepoznava­nje objekata iz okoline što uvelike pridonosi shvaćanju prostorne orijentaci­je. “Naši planovi za budućnost uključuju širenje spektra trenutnih pomagala izradom slagalica s različitim motivima, te daljnje unaprjeđen­je i proširenje dizajna kako bi oni postali prilagođen­i različitim uzrastima. Također, planiramo i razvoj naših pomagala u smjeru novih proizvoda”, dodao je Babić.

Kaže i da su kao jedan od ciljeva postavili prikupljan­je donacija i investicij­a kako bi planove mogli pretočiti u stvarnost, a to je slijepoj i slabovidno­j djeci stvoriti kvalitetni­je prilike za razvoj njihovih sposobnost­i. Uz Tomu Babića, tim Braille Riddles čine Dino Alagić, Maja Buljan, Dario Džepina, Ante Gugić, Lovro Ivanković, Martina Sedlić i Josip Šore.

 ?? FOTOLIA ?? Planovi riječkih studenata uključuju širenje spektra trenutnih pomagala izradom slagalica s različitim motivima
FOTOLIA Planovi riječkih studenata uključuju širenje spektra trenutnih pomagala izradom slagalica s različitim motivima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia