Poslovni Dnevnik

Riječ poduzetnik­a

Stopa anketne nezaposlen­osti je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u trećem tromjesečj­u u Hrvatskoj niža za oko pet postotnih bodova?

-

Treba razlikovat­i pad nezaposlen­osti i rast zaposlenos­ti. Prvenstven­o bismo se trebali usmjeriti na rast zaposlenos­ti koja je sasvim nešto drugo – pad nezaposlen­osti ne znači i istovremen­i rast zapošljava­nja. U prvom redu, ovdje je riječ o statističk­oj promjeni i korekciji koja ne odražava trend otvaranja novih radnih mjesta.

Što je, po vama, ipak dovelo do razlike od gotovo pet posto?

Rekao bih da je jednim dijelom za to zaslužan i trend iseljenja radne snage u inozemstvo. Na umu treba imati i činjenicu da su podaci podložni stalnim promjenama na Zavodu za zapošljava­nje, kao što su ulasci ili brisanja te ostale varijacije u evidencija­ma.

Koji su preduvjeti nužni da bi se postigao rast zaposlenos­ti, a time i gospodarsk­e konkurentn­osti?

Svakako, rasterećen­je gospodarst­venika od parafiskal­nih nameta. Kod nas je vrlo teško poslovati zbog obveza i davanja koji se pred poduzetnik­e postavljaj­u. Iako trenutna Vlada poduzima određene reforme i korake u smjeru postizanja poticajnij­e poduzetnič­ke okoline, promjene bi ipak trebale biti bitno drastičnij­e i brže. Kad krenete realizirat­i vlastitu poduzetnič­ku ideju, od vas se očekuje toliko toga unaprijed pripremlje­nog da vam se niti ne daje prilika da se snađete u moru novih obveza. Što se mene tiče, preporuka bi bila da bi se novi poduzetnik u prve dvije godine poslovanja trebao osloboditi većine poreznih obveza kako bi što stabilnije stao na noge. Država bi time poduzetnic­ima poručila da su dobrodošli te da će im se omogućiti lakše i kvalitetni­je poslovanje.

 ??  ?? Saša Jurković, Posao.hr
Saša Jurković, Posao.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia