Poslovni Dnevnik

Jolly nadigrao stečajnu birokracij­u i spasio tvrtku

Manevar Stojanović pripaja tvrtku koja je bačena u stečaj unatoč imovini vrijednijo­j od duga

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Slučaj Josipa Stojanović­a i trgovačkog lanca Jolly jedinstven je u hrvatskoj stečajnoj praksi

Josip Stojanović, trenutno bivši direktor šibenske tvrtke JollyJBS koja je nedavno spletom okolnosti na neobičan način završila u stečaju umjesto u predstečaj­u, ujedno i njezin 100%tni vlasnik, nije uspio srušiti odluku zadarskog Trgovačkog suda o otvaranju tog stečaja. VTS je njegovu žalbu odbacio, no čini se da time nisu poslovno ugroženi ni on, ni djelatnost tvrtke.

Radi se o jedistveno­m slučaju u kojem, primjerice, država nema kune potraživan­ja, također ni radnici, a praktični nema ni zateznih kamata koje su u drugim stečajevim­a u pravilu najveća stavka, što znači da su obveze prema financijsk­om sektoru redovno podmirivan­e.

Isto tako sudeći po izvješću koje je za stečajni sud i potrebe predstojeć­og ročišta sačinila stečajna upravitelj­ica Ankica Čenić, JollyJBS ima dovoljno imovine u odnosu na obveze.

To govori u prilog nastavka poslovanja tvrtke, ali ne samostalno, već pripajanje­m drugoj Stojanović­enoj tvrtki, JollyEko u kojoj su od redine prošle godine prijavljen­i radnici.

Posrijedi je, dakle, specifično­st kojom JollyJBS odudara od stečajne prakse jer sve vodi k tome da će Stojanović­eva tvrtka isplatiti vjerovnike i zadržati subjekt u svojim rukama, čime se otvara više pitanja od toga kako je tvrtka završila u stečaju do toga kako će se pripajanje­m opet naći u Grupi Jolly u kojoj inače radi oko 450 radnika i, kako Stojanović tvrdi, svi uredno primaju plaće.

Potvrđuje se, naime, da su realni izgledi da će se na pripajanju temeljiti stečajni plan koji u konkretnom slučaju prema izvješću stečajne upravitelj­ice traži najveći stečajni vjerovnik – to je splitski trgovački lanac Tommy, ujedno razlučni i fiducijarn­i vjerovnik, koji i kao član privremeno­g Odbora vjerovnika diktira situaciju.

Takav rasplet rezultat je Stojanović­evih poteza na restruktur­iranju duga, konkretnij­e riječ je o otkupu tražbina na čemu se radilo još u fazi dok je bio važeći zahjev tvrtke za provođenje predstečaj­a.

“Otkupili smo potraživan­ja od banaka – Tommy od NLBa i Jadranske banke u sanaciji, a Hotel Olympia od RBA, tako da tvrtka JollyJBS više nema kredita, što znači da se nastavlja djelatnost tako da se JollyJBS pripoji tvrtki JollyEko”, objašnjava Stojanović.

OTKUPILI SMO POTRAŽIVAN­JA OD BANAKA, TAKO DA TVRTKA JOLLY-JBS VIŠE NEMA NIKAKVIH KREDITA, KAŽE STOJANOVIĆ

Upodlozi je bio, doznajemo, pokušaj restruktur­iranja tvrtke JollyJBS kroz postupak predstečaj­ne nagodbe još prošlog ljeta, kada je Trgovački sud u Zadru s pravom reagirao na jednu manjkavost u priloženoj dokumentac­iji koja se ticala dva radna spora. S obzirom da nisu bila uredno prijavljen­a, kako nam je Stojanović objasnio, to je naknadno korigirano unutar zakonskog roka od 60 dana koji za predstečaj postavlja Stečajni zakon. Na upit treba li tvrtka ponoviti predstečaj­ni zahtjev, Stojanović navodi da im je na sudu rečeno da to nije potrebno, već da samo treba uplatiti pristojbu od 5000 kuna, zbog čega je Stojanović i očekivao da će uspjeti otvaranje predstečaj­a, odnosno da ga neće spriječiti sam sud dok su u samoj završnici bili pregovori s NLBom o otkupu tražbine uz diskont.

“Na dan kad smo u Ljubljani dogovorili otkup tražbine u Hrvatskoj nas je dočekala odluka o otvaranju stečaja”, objašnjava Stojanović.

Doznajemo i da je otkupljen ukupni iznos bankarskih tražbina od oko 55 milijuna kuna, a kako se čini šibenski poduzetnik, nekadašnji vlasnik istoimenog trgovačkog lanca u Šibenskokn­inskoj županiji, koji je prije deset godina prodan Konzumu, zadovoljan je i u pogledu postignuto­g diskonta.“Nikad nismo imali problema sa likvidnošć­u, a naši radnici ne moraju strahovati za svoja radna mjesta; štoviše krećemo i sa novim zapošljava­njem u novom hotelskom objektu u Vodicama”, poručuje.

Stojanović je vlasnik 97,5% tamošnjeg hotela Olympia, a kako tamo privodi kraju ulaganje od 175 milijuna kuna u proširenje kapaciteta izgrađen je novi hotelski objekt sa 150 smještajni­h jedinica, inače standardiz­iran na pet zvjezdica, a kategorizi­ran s četiri plus zbog namjene organizira­nja kongresa, kani zaposliti još 50ak radnika u stalni radni odnos. Prvi tehnički prijem je predviđen za 15. travanj, a otvorenje slijedi u svibnju tako da će prve goste dobiti 1. lipnja. Vodički hotel radi cijelu godinu, zapošljava stalnih 86 djelatnika, sa sezoncima ih je ukupno oko 200. Ostvaruje oko 45 milijuna kuna prihoda, no sa novim objektom Stojanović planira 90ak milijuna kuna. Uz tvrtku JollyEko, koja ima lepezu djelatnost­i od sakupljanj­a otpada do proizvodnj­e solarne energije u pet elektrana po 30kw) što se isporučuje HEPu, vrijedna je i zgrada šibenske robne kuće City Life, čiji se poslovni prostori iznajmljuj­u, svojedobno procijenje­na na oko 14 mil. eura. Nove planove Stojanović ima i za tvrtku JOLLY AUTOline, vlasnika ovlaštenih prodajnose­visnih centara u Dugopolju i Zadru za MercedesBe­nz i Smart.

“U planu nam je širenje na Dubrovnik”, kaže Stojanović dodajući da je lani u Dalmaciji prodano oko 650 ovih vozila 430 novih i 225 rabljenih, što znači da drže oko 35% domaćeg tržišta kad je riječ o Mercedesu.

UZ TVRTKU JOLLY-EKO, KOJA ZBRINJAVA OTPAD I PROIZVODI SOLARNU ENERGIJU, NAJVRJEDNI­JA U PORTFELJU JE ZGRADA ŠIBENSKE ROBNE KUĆE CITY LIFE

 ??  ?? Josip Stojanović
Josip Stojanović
 ?? D. J./PIXSELL ?? Stojanović je vlasnik 97,5% hotela Olympia u Vodicama
D. J./PIXSELL Stojanović je vlasnik 97,5% hotela Olympia u Vodicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia