Poslovni Dnevnik

Skuplji terenski rad

Dnevnice IT stručnjaka na radu u inozemstvu skočile 50 do 300%

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Hrvatski proizvođač­i softvera oduševljen­i što će radnike moći plaćati više i pozivaju Vladu da poveća i iznose ino-dnevnica

Od 1. siječnja programer koji iz Hrvatske ode u Sloveniju ili Mađarsku instalirat­i softver, koji je razvila i prodala tvrtka za koju radi, dobit će upola veću dnevnicu nego lani. Proda li tvrtka za koju radi softver ili neku drugu tehnologij­u u Austriju, Italiju, Njemačku, Nizozemsku ili Veliku Britaniju dnevnica će mu biti dvostruko veća, a dobije li zadatak obaviti neki posao, službeno u SADu, dnevnica će mu biti gotovo tri puta veća nego u 2016. godini.

Nominalno, s početnih 250 kuna za sve inodržave, dnevnice u Sloveniju i Mađarsku s 1. siječnja 2017. skočile su na 378 kuna (50 eura), u Austriju i druge slične države na 529 kuna (70 eura), a u SAD na 685 kuna (95 dolara).

Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx tvrdi da je Ministarst­vo financija nakon dvadeset godina izmijenilo Pravilnik o porezu na dohodak po kojem je sada financijsk­i svejedno putujete li u inozemstvo na službeno putovanje, znači poslovni sastanak i posjet sajmu, ili pak putujete li u inozemstvo raditi na terenu, znači tamo obaviti konzultant­ski posao, implementi­rati kod korisnika tehnologij­u, programira­ti i raditi razvoj. Inodnevnic­e su sada iste. Tajana Barančić, predsjedni­ca CISExa kaže da joj je drago što je zakonodava­c prepoznao da postokoris­nici je poslodavci koji žele svojim radnicima osigurati bolje uvjete rada.

“Nije imalo logike da za poslovni sastanak u SADu, koji se knjiži kao poslovni put, maksimalna neoporeziv­a dnevnica radniku iznosi 685 kuna, a da programeru koji ide u SAD isporučiti klijentu softver koji smo razvili u Hrvatskoj i onda ga tamo prodali, da se njemu može isplatiti dnevnica od najviše 250 kuna, jer se

OVO ĆE NAM ZNAČAJNO POMOĆI I OTVORITI PRILIKE ZA VIŠE IZVOZA Goran Kalanj Serengeti

njegov boravak tamo knjiži kao terenski rad”, kaže Barančić.

Dodaje da su posljednja dva desetljeća IT tvrtke stoga pokušavale radnicima isplaćivat­i veće dnevnice za terenski rad. No, problem je bio što je država svaki iznos iznad 250 kuna tretirala kao plaću zaposlenik­a i onda je oštrije oporezival­a pa su radnici bili destimulir­ani raditi u inozemstvu. Goran Kalanj, direktor Serengetij­a, prema Deloitteu najbržeras­tuće hrvatske softverske tvrtke, koja je unazad četiri godine rasla 385 posto, ističe da je oduševljen što svoje zaposlenik­e sad može platiti više. Serengeti ostvaruje 60 posto prihoda na tržištu zapadne Europe. No, Kalanj navodi da im je prije bilo teško motivirati zaposlenik­e da rade u inozemstvu. “Mi za naše korisnike uspostavlj­amo udaljeni R&D centar koji je usko integriran sa R&D centrom korisnika i zato će nam ova mjera u značajnoj mjeri pomoći u budućem radu, čak i oko toga da dobijemo više posla vani”, kaže Kalanj. Bruno Kovačić, direktor Axilisa, zagrebačke brzorastuć­e softverske tvrtke koja cilja na tržište SADa kaže da mu ovo otvara prostor za novu ponudu. “Dosad nismo radili na terenu, ali sada nam se otvorila i ta prilika, a uz dnevnicu od 250 kuna za SAD, to bilo neizvedivo”, kaže Kovačić. I Kovačić i Barančić ističu da su ugodno iznenađeni ovim vladinom potezom te se nadaju novim mjerama. “Treba revidirati i iznose dnevnica za putne naloge, jer mislim da se ni to dva desetljeća nije mijenjalo, a troškovi u pojedinim zemljama su itekako narasli. Zato je ovo dobar korak, ali preostalo nam je još mnogo posla”, zaključuje Tatjana Barančić.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Tajana Barančić, predsjedni­ca CISEx-a
GORAN STANZL/ PIXSELL Tajana Barančić, predsjedni­ca CISEx-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia