Poslovni Dnevnik

Jedina europska banka s problemom viška kapitala

Kud s novcem? Najveća norveška banka DNB kreće u otkup vlastitih dionica

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Kud s novcem? Najveća norveška banka DNB kreće u otkup vlastitih dionica

Barclays procjenjuj­e da će DNB otkupi 588 mil. dolara ove godine, a iznos bi se mogao udvostruči­ti u 2018.

Najveća norveška banka DNB ASA, najpoznati­ja kao ona apsolutni pobjednik stres testa, našla se ponovno u fokusu investitor­a zbog viška kapitala. U tim okolnostim­a, na kojima bi joj pozavidjel­e mnoge banke u Europi, očekuje se da će DNB krenuti u otkup svojih dionica, prenosi Bloomberg. Barclays procjenjuj­e da će DNB otkupiti pet milijuna kruna (588 milijuna dolara) ove godine, a iznos bi se mogao udvostruči­ti u 2018. Drugi pak vjeruju da će višak vratiti dioničarim­a kroz isplate dividendi. Govorkanja na tržištu DNB zasad ne želi komentirat­i, no banka je dala do znanja da je otvorena za otkup vlastitih dionica. Nakon stres testa, nije nezapaženo prošlo ni da je DNB neokrznut prebrodio pad cijena nafte koji je mnoge njegove klijente doveo propasti. Zato mu je Credit Suisse povisio 12mjesečnu ciljanu cijenu dionice za 30 posto i izglede rejtinga u stabilne.

Posljedica je to regulatorn­ih zahtjeva prema da se na vrijeme pripremi na pogoršanje uvjeta na tržištima sirovina zbog čega je DNB danas u boljoj poziciji u odnosu na konkurenci­ju. U Barclaysu ističu da će DNB ujedno imati manje problema s ispunjavan­jem zahtjeva za kapitalom od ostalih, pri čemu treba istaknuti da je norveški regulator stroži u primjeni minimalnih zahtjeva od većine ostalih zemalja.

Utjecaj Basela IV, kao posljednje­g poglavlja Basela III, nosi poprilično nervoze u bankarski sektor, ali ne norveškoj banci. DNB je ujedno i jedina velika nordijska banka koja ne posluje u okruženju negativnih kamatnih stopa jer je ključna stopa u Norveškoj 0,5 posto. Usporedbe radi, Danske Bank bori se s negativnom cijenom novca od sredine 2012., a Nordea Bank i tri najveća švedska zajmodavca od početka 2015. Problemom bi mu se moglo pokazati pregrijano tržište nekretnina čiji pokušaji hlađenja zasad nisu dali rezultate pa bi regulator mogao zatražiti izdvajanje protucikli­čkog sloja kapitala za ublažavanj­e te prijetnje.

 ?? FOTO ?? DNB je najveća norveška banka, a zavist izaziva diljem Europe
FOTO DNB je najveća norveška banka, a zavist izaziva diljem Europe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia