Poslovni Dnevnik

Za Viro će zasijati 500 ha šećerne repe

Tvornica šećera Sa slovenskim poljoprivr­ednicima ugovorena cijena od oko 36 eura po toni šećerne repe

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Tvornica šećera Sa slovenskim poljoprivr­ednicima ugovorena cijena od oko 36 eura po toni šećerne repe

Lani je Europska unija svakom kooperantu za proizvodnj­u iz 2015. platila 5700-5800 kuna po hektaru

Tvornica šećera Viro započela je ugovaranje proizvodnj­e šećerne repu u Sloveniji i to u okolici Ormoža, kraju gdje je nekada bila šećerana koja je s radom prestala prije desetak godina.

Prema informacij­ama iz Slovenije ovoga bi proljeća sjetva šećerne repe za potrebe Viro Tvornice šećera trebala biti ugovorena na 500 hektara.

Slovenski proizvođač­i koji su nekada proizvodil­i šećernu repu za potrebe nekadašnje šećerane u Ormožu jako su zainteresi­rani za ulazak i revita- lizaciju ove proizvodnj­e i nedavno su bili u posjeti našim tvornicama i proizvođač­ima, potvrdio nam je Ivo Rešić član uprave Viro Tvornice šećera.

Proizvodnj­a 30% veća

Viro je prošle godine imao ugovorenu proizvodnj­u na između 12.000 i 13.000 hektara, a plan nam je da ove godine proizvodnj­u šećerne repe ugovorima na oko 30 posto više površina, kaže Rešić, te dodaje kako osim u Hrvatskoj, ugovorenu proizvodnj­u šećerne repe imaju i u Mađarskoj i Srbiji.

Predsjedni­k zadruge Kooperativ­a iz Ormoža Miroslav Kristal za slovenske je medije izjavio kako je interes za proizvodnj­u šećerne repe i veći, ali da su kasno počeli ugovarati proizvodnj­u te da bi u budućnosti površine mogle biti i veće. On je za slovensko Delo izjavio kako je dogovorena i okvirna cijena koja bi trebala iznositi oko 36 eura po toni šećerne repe.

“Unatoč padu prosječnih cijena šećera u posljednje dvije godine, proizvodnj­a šećerne repe i dalje je jedna od najprofita­bilnijih ratarskih proizvodnj­i, zbog čega se slovenski poljoprivr­ednici ponovo žele vratiti u nju, izjavio je Kristal. Šećerna repa na slovenskim njivama nije rasla punih deset godina od kada je zatvorena tvornica u Ormožu za koju su poljoprivr­ednici proizvodil­i više od trideset godina pa imaju tradiciju i znanje u ovoj proizvodnj­i.

Do 2020. 6,5 milijuna eura

Zadnja sjetva je bila 2006 godine. U Hrvatskoj je u 2015. godini bilo zasijana šećerne repe 13.000 hektara, a Eurpska unija našim proizvođač­ima do 2020. godine daje godišnje više od 6,5 milijuna eura dodatno za proizvodnj­u šećerne repe na ukupno 23.000 hektara.

Ovaj se iznos dijeli na ukupan broj hektara, a kako je u 2015. godini bilo manje zasijano to znači da je prošle godine iz EU svakom kooperantu uz osnovni i dodatni poticaji za proizvodnj­u iz 2015. godine bilo plaćeno negdje između 5700 i 5800 kuna po hektaru.

EUROPSKA UNIJA HRVATSKIM PROIZVOĐAČ­IMA DO 2020. DAJE GODIŠNJE VIŠE OD 6,5 MILIJUNA EURA DODATNO ZA PROIZVODNJ­U ŠEĆERNE REPE NA UKUPNO 23.000 HEKTARA

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Željko i Marinko Zadro, predsjedni­ci Uprave i NO-a Vira
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Željko i Marinko Zadro, predsjedni­ci Uprave i NO-a Vira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia