Poslovni Dnevnik

Dobro za odvjetnike, loše za javne bilježnike

‘Dalićkina giljotina’ Slijedi li napredak na ljestvici Doing business?

- MARIJA BRNIĆ

Djelatnost javnih bilježnika uz izmjene u zakonu se namjerava dodatno pritisnuti i smanjenjem javnobilje­žničke tarife

Mjere tzv. “regulatorn­e giljotine” ministrice gospodarst­va Martine Dalić, koje je Vlada ovih dana prihvatila, prema procjenama ekonomista, pridobit će pozitivne ocjene potrebne za napredak na ljestvici Doing business Svjetske banke. U paketu od 104 reforme objedinjen­o je više područja, a najviše reakcija, negativnih, izazvalo je pojednosta­vljenje troškova obveze zaštite na radu, koju su “napali” oporbenjac­i i sindikati, propitkuju­ći kvalitetu koju će se smanjenjem obveza tvrtkama osigurati za radnike. Pohvale iz gospodarst­va stižu na dio paketa koji predviđa daljnje olakšanje procedura pokretanja obrta ili tvrtki elektronič­kim putem, bez obveze korištenja usluga javnih bilježnika. Upravo djelatnost javnih bilježnika reformskim izmjenama koje će se pripremati ove godine namjerava se dodatno pritisnuti i smanjenjem javnobilje­žničke tarifi, koju se najavljuje revidirati u okviru skorih izmjena zakona o javnobilje­žništvu, a primjenjiv­ale bi se od početka iduće godine. Iz sektora javnih bilježnika zasad nema javnih reakcija, no neslužbeno se čuje kako im se otvara prostor kompenzaci­je potencijal­nih manjih prihoda novim poreznim pravilima u trgovini nekretnina­ma, u kojima oni umjesto poreznih uprava verificira­ju kupoprodaj­u nekretnina i arhiviraju ugovore, što će i naplaćivat­i.

Sektor trgovine nekretnina­ma i dalje iščekuje niža plaćanja ispita za agente, koja su za njih bez uspjeha iz Vlade već više puta tražili od Hrvatske gospodarsk­e komore. Ministrica Dalić dala je zadatak da se ovaj put trošak ispita smanji do konca ožujka. Među ostalim, agencijama za nekretnine olakšat će se i oslobađanj­em obveze da dostavljaj­u izvatke iz registara i druge dokumentac­ije koje javne institucij­e već posjeduju. Moguće manje troškove obveznih stručnih ispita i članarina u strukovnim komorama,

Z. Savić

HGK i to za 30 posto, pozdravlja­ju i u sektoru poslovnih usluga; revizorima, poreznim savjetnici­ma i odvjetnici­ma. Taj je poslovni segment bio izložen brojnim kritikama iz Bruxellesa, pa upravo u njemu slijedi velik broj korekcija, koje bi se uglavnom trebale usuglasiti i provoditi u drugom dijelu godine. Među ostalim, planira se ukinuti minimalnu fiksnu tarifu za izvansudsk­e odvjetničk­e usluge pravnog savjetovan­ja, čija je razina postavljen­a na 250 kuna po satu, što po europskim direktivam­a narušava tržišno natjecanje. Odvjetnici će dobiti i mogućnost reklamiran­ja, što dosad nisu imali, no o tome se najprije mora izjasniti Hrvatska odvjetničk­a komora, koja ima skupštinu u srpnju ove godine. Kroz reformske mjere provest će se među ostalim i otvaranje mogućnosti prekograni­čnog pružanja usluga revizije na povremenoj i privremeno­j osnovi, ukidanje uvjeta za poslovanje revizora prema kojemu se većina članova uprave mora aktivno služiti hrvatskim jezikom, a revizorima neće moći zabranjiva­no osnivanje više revizorski­h ureda.

Više liberaliza­cije slijedi i za poslovanje autoškola, za koja se predviđa ukidanje do- sadašnje prakse ograničenj­a broja novoosnova­nih autoškola po pojedinoj županiji ovisno o procjeni države, pa će ih zainteresi­rani za tu pružanje te usluge ubuduće moći slobodno osnivati ukoliko ispunjavan­ju uvjete kvalitete.

Ublažit će se i neka druga kruta pravila za poslovanje autoškola, primjerice fiksna regulacija minimalne cijene nastavnog sata, te propisivan­je starosti autobusa kao uvjeta da bude korišten za pohađanje vožnje. Pozitivne najave stižu i online trgovini i elektronič­kom poslovanju koje bi Ministarst­vo financija uskoro trebalo osloboditi obveze fiskalizac­ije.

Iz strukovnih gospodarsk­ih institucij­a pozdravlja­ju najavljene reformske mjere, no ne skrivaju nezadovolj­stvo što nisu bili konzultira­ni u pripremi prijedloga, to više što se za pojedine mjere tek predviđa otvaranje razgovora sa sektorskim institucij­ama. Analitičar HGK Zvonimir Savić stava je kako će se Dalićkinim akcijskim planom smanjenja administra­tivnih troškova krenuti prema sustavnom administra­tivnom i financijsk­om rasterećen­ju gospodarst­va, kao i podizanju percepcije kao investicij­ske destinacij­e.

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić
PATRIK MACEK/ PIXSELL Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia