Poslovni Dnevnik

Hrvatska od 2013. iz fondova EU povukla 19% novca

Rast u HGK procijenju­ju da će u 2016. godini Hrvatska povući 850 mil. kuna

-

Od ukupno 10,676 milijardi eura, koliko je Hrvatskoj na raspolagan­ju od 2014.-2020. godine iz europskih fondova, u tri i pol godine od pristupanj­a Europskoj uniji povučeno je 19 posto sredstava, odnosno nešto manje od dvije milijarde eura.

“Iako je Hrvatska dosad povlačila iz EU fondova neznatno više od onoga koliko je uplaćivala, procjenjuj­emo da će u 2016. godini taj iznos biti gotovo dvostruko veći od prošlogodi­šnjeg”, izjavio je pomoćnik direktoric­e Sektora za međunarodn­e poslove i EU HGK Saša Bukovac.

Prema podacima Ministarst­va financija, u 2014. godini Hrvatska je iz proračuna EU povukla 584 milijuna eura, u 2015. 556 milijuna eura, dok bi u 2016. taj broj mogao iznositi oko 850 milijuna eura. Razlozi dosadašnje­ga slabijeg povlačenja sredstava iz EU fondova uglavnom su neuravnote­ženost velikog broja projektnih prijedloga i manjak osoblja u nadležnim tijelima te učestale izmjene natječajne dokumentac­ije, kažu u Komori.

“Važno je utvrditi konkretna područja za koja postoji jasno izražena potreba za sufinancir­anjem te, u skladu s time, i raspisivat­i pozive koji će biti pravovreme­no najavljeni”, napominje Bukovac. Ovogodišnj­a bolja iskorišten­ost EU sredstava primarno je posljedica rasta broja objavljeni­h natječaja ove godine, jačih administra­tivni kapaciteta u Sustavu upravljanj­a i kontrole EU fondovima, bolje informiran­osti, ali i otvorenost­i financijsk­og sektora za pružanje potpore prijavitel­jima. HGK je od 2003. godine sudjeloval­a u 176 europskih projekata ukupne vrijednost­i 120 milijuna eura. “Očekujemo da će korištenje EU fondova u RH u novoj godini bilježiti dodatni rast”, naglašava Bukovac.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia