Poslovni Dnevnik

Do 20. svibnja na kutijama cigareta slike i upozorenja

Zakon Ugrađene odredbe Direktive EU o duhanu

-

Javna rasprava o Nacrtu izmjena Zakona o ograničava­nju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, s konačnim prijedlogo­m, u koji su ugrađene odredbe europske Direktive o duhanu, a zbog čijeg kašnjenja u primjeni Hrvatskoj prijete sankcije Europske komisije (EK), trebala je završiti jučer.

S Direktivom 2014/40 EU, koja propisuje da 65 posto ambalaže duhanskih proizvoda zauzimaju slike i upozorenja o štetnosti duhana, zemlje članice EUa bile su obvezne uskladiti svoje nacionalne zakone do 20. svibnja ove godine. Osim Hrvatske, taj rok nisu poštivale i neke druge članice Cipar, Luksemburg, Slovenija, Španjolska i Švedska, pa ih je EK 8. prosinca ponovno upozorila na tu njihovu obvezu, i to dan prije nego je hrvatsko Ministarst­vo zdravstva uputilo izmjene zakona u javnu raspravu. Te su države dobile dva mjeseca da izvijeste Komisiju o mjerama koje su poduzele u primjeni Direktive, a u protivnom bi mogle biti tužene Sudu EU.

Mjerama se želi smanjiti broj pušača u EU i spriječiti dio od 700 tisuća smrtnih slučajeva godišnje uzrokovani­h pušenjem.

Ministarst­vo zdravstva navodi kako od posljedica pušenja u Hrvatskoj svake godine umire više od 9000 ljudi, otprilike svaka peta umrla osoba.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia