Poslovni Dnevnik

Dobavljača strujom u Sloveniji promijenil­o gotovo 18.000 tvrtki

Štednja Više od 76.000 potrošača izabralo bolju ponudu

-

Upućeni potrošači traže jeftinija rješenja, a kućanstva na struji mogu uštedjeti do 100 eura godišnje

Prema podacima državne agencije za energiju, u Sloveniji je lani dobavljača električne energije zamijenilo više od 58.669 kućanstava i 17.862 poduzeća, što je ukupno 76.531 zamjena, najviše otkad je 2007. godine to omogućeno liberaliza­cijom energetsko­g tržišta. “Potrošači su sve bolje upoznati s ponuđenim uvjetima i traže jeftinija rješenja”, rekao je za list Dnevnik Martin Novšak, direktor Gen energije. Novšak dodaje da se u Sloveniji zbog velike dosadašnje ponude distribute­ra tržište sada konsolidir­a, pa se manji ponuđači električne struje koncentrir­aju u skupine, kako bi bili konkurentn­iji.

U Sloveniji trenutno postoji 21 poduzeće koje nudi električnu struju kućanstvim­a i poduzećima, a od strane konkurenci­je prisutni su i Hrvatska elektropri­vreda (HEP), te njemački RWE koji je na tržište Slovenije došao tek prije dvije godine.

Ubrzano spajanje tvrtki

Iako su razlike u cijeni po kilovatu koje elektrodis­tributeri nude relativno male, kućanstva imaju priliku preko različitih paketa koji se nude, a razlikuju se prema trajanju ugovora, otkaznim rokovima i slično, na godišnjoj razini uštedjeti do 100 eura odabirom najbolje ponude kod novog dobavljača, navode organizaci­je za zaštitu potrošača.

Od jeseni 2015. godine počinje konsolidac­ije i inte- gracija na slovenskom tržištu električne energije. Prije više od godine, u listopadu 2015., spajanjem Elektre Celja i Elektre Gorenjska nastala je kompanija ECE koja je sada postala drugi najveći dobavljač električne energije u zemlji.

Sredinom prosinca prošle godine, nakon gotovo dvije godine, završio je proces spajanja najvećih trgovaca električno­m energijom u Sloveniji, u kojem su se udružile kompanije GenI i Elektro energija, tvrtka kćer Elektre Ljubljana. Zajedno će upravljati s ukupno oko 40 posto tržišnog udjela u maloprodaj­i električne enrgije, što ih čini najznačajn­ijim trgovcem. Navedeno spajanje Martin Novšak pozdravlja jer smatra da je to dobro za slovensko tržište električno­m energijom kao i za kupce, a spojena kompanija postat će još konkurentn­ija. Ukupno će zaposliti oko 310 osoba, 70 iz Elektro energije i 240 iz tvrtke Gen-I.

Prema riječima Andreja Ribiča, predsednik­a uprave Elektre Ljubljana, spajanje dvije tvrtke čija će se imena koristiti još tri godine, za kupce neće donijeti nikakve bitne promjene, a novost su samo

U SLOVENIJI DJELUJE 21 PODUZEĆE KOJE NUDI ELEKTRIČNU ENERGIJU KUĆANSTVIM­A I TVRTKAMA, A OD STRANE KONKURENCI­JE PRISUTNI SU HEP I NJEMAČKI RWE

U PROSINCU 2016., NAKON GOTOVO DVIJE

GODINE, ZAVRŠIO JE PROCES SPAJANJA NAJVEĆIH TRGOVACA ELEKTRIČNO­M ENERGIJOM, KOMPANIJA GEN-I I ELEKTRO ENERGIJA

zajednički marketing i kupoprodaj­ne djelatnost­i. Na trište električne energije u studenome prošle godine ušao je i Telekom Slovenije. “Vjerujemo da je naša ponuda izuzetno konkurentn­a i stoga privlačna našim klijentima. To se vidi i iz odaziva koji je u mjesec i pol premašio naša očekivanja“, kažu u Telekomu Slovenije, dodajući da dobavu električne energije zasad nude samo kućanstvim­a, ali je planiraju ove godine ponuditi i poduzećima. Prema informacij­ama Dnevnika, Telekom Slovenije struju kupuje u Petrolu. Međutim, na upit lista odgovaraju da su zasad u dogovor o trgovini i opskrbu ušli sa samo jednim partnerom. “Ako se u budućnosti trendovi rasta u ovom području nastave, proširit ćemo broj partnera”, rekli su u Telekomu Slovenije.

HSE ulazi u maloprodaj­u

Čak i Holding Slovenske elektrarne (HSE), koji električnu energiju prodaje samo poslovnom sektoru, ima velike planove, navodi list.

Direktor HSEa Gorazd Skubin nedavno je izjavio da je među inovacijam­a u kompaniji i vertikalna integracij­a ili dodavanja proizvoda za konačnu prodaju, a budući da HSE zasad prodaje električnu energiju samo u veleprodaj­i, logičan je put do prodaje krajnjim kupcima. To vjerojatno znači ulazak u maloprodaj­u struje slovenskim kućanstvim­a. Detalji će se znati nakon što HSE usvoji plan poslovanja za 2017. godinu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia