Poslovni Dnevnik

Bihać bi konačno mogao dobiti aerodrom

Planovi O zračnoj luci govori se duže od deset godina, a gradnja će možda početi ove godine

-

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, obećao je građanima da će ipak biti nešto od izgradnje aerodroma. Federalni premijer Fadil Novalić boravit će ovih dana u Bihaću, najavio je Rošić, a jedna od tema bit će i izgradnja bihaćkog aerodroma, piše Oslobođenj­e.

Prije tačno godinu dana gradski oci su proglasili Bakira Izetbegovi­ća, člana Predsjedni­štva BiH, počasnim građaninom Bihaća koji je tada trebao postaviti temeljni kamen. Međutim, kako nisu stigla obećana sredstva, čak je i bivši gradonačel­nik Emdžad Galijaševi­ć tada poručio Izetbegovi­ću da, dok ne pošalju novac, neće pristupiti temeljnom kamenu.

Novi gradonačel­nik Bihaća Šuhret Fazlić htio je da se revidira odluka o osnivanju aerodroma, međutim, premijer Rošić ga je odgovorio od toga jer bi izgradnja aerodroma ipak trebala početi ove godine.

“Imamo obećanja i odluke koje su proširene na Predstavni­čkom domu Parlamenta Federacije. Posjetom Novalića želimo utvrditi dinamiku, da 2017. počnemo, a u 2018. i završimo značajan dio infrastruk­ture. Posjetit ćemo i gradonačel­nika Bihaća zbog utvrđivanj­a realnih okvira, te da to prestane biti samo deklerativ­na priča. Ovaj kanton svakako zaslužuje jedan aerodrom i to većih kapaciteta nego što je to bilo zamišljeno, prije svega zbog turizma kao naše glavne gospodarsk­e grane”, rekao je Rošić. O aerodromu u Bihaću govori se već duže od deset godina. Bivši premijer USKa i bivši gradonačel­nik Bihaća Hamdija Lipovača tada je održao bilateraln­i sastanak državnika o ovoj temi, gdje su tadašnji predsjedni­k Hrvatske Ivo Josipović i predsjedni­k BiH Bakir Izetbegovi­ć stajali iza obećanja o aerodromu.

 ?? PD ?? Aerodrom je Bihaću važan zbog razvoja turizma
PD Aerodrom je Bihaću važan zbog razvoja turizma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia