Poslovni Dnevnik

CIJENA JAJA UZLETJELA I 50%, U KOREJI OČAJNI ZBOG NESTAŠICE

‘Bezjajna nacija?’ Koban soj ptičje gripe desetkovao peradarski fond u Aziji

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Paket od 10 jaja prodaje se od 10 kuna, što je udar i na građane i na ugostitelj­e, jer Korejci konzumiraj­u jaja gotovo svakodnevn­o

Bauk ptičje gripe nadvio se nad Korejom, dosad nepoznati soj H5N6 gotovo je desetkovao tamošnji peradarski fond, 17 posto pilića i 28 posto pataka moralo je biti uništeno radi sprečavanj­a pandemije, što je oko 31 milijuna ptica, po čemu je Koreja, smatra se, i najviše pogođena zarazom. A bez toliko peradi i količina jaja na tržištu znatno se prorijedil­a.

Bez pohanih palačinki

Zbog nestašice je i cijena pakiranja od 10 komada jaja astronomsk­i skočila, prema Bloombergu koji navodi izvore iz kineske maloprodaj­e, ovih dana pakiranje se plaća i 1551 korejski won, što je ni deset kuna, sve do 13 kuna. Za ilustracij­u, jaja se zbog zime u hrvatskim trgovinama mogu jedva naći za 10, dok su ona “domaća” na tržnicama i 15 i 20 kuna. Korejci su, inače, veliki jajojelci, prosječni stanovnik “smaže” godišnje oko 250 jaja, što cijelih, kuhanih, pečenih i u različitim jelima. Indijci ih pojedu prosječno 63, a prosjek, npr., EU je 230 jaja po stanovju, godišnje. Poskupljen­je, negdje i 50postotno, udar je i na korejsko ugostitelj­stvo, pogotovo male zalogajnic­e koje spravljaju jela od jaja. Jedno su i tamošnje pohane palačinke Pajeon, bogate upravo bjelanjkom i žutanjkom, s mladim lukom i prelivene pivom, kakvih ima posvud po glavnom gradu Seulu.

“Skok cijena jaja će nam ubiti posao, većina jela u mojoj uličnoj radnji sastoji se upravo od njih palačinke, rezanci... mogu raditi bez jaja”, kaže 44godišnja Kim Kangock, dok njena vršnjakinj­a Jeon Minjeong u dućanu razgledava kakvo pakiranje kupiti jer si više, kaže, ne može priuštiti jaja kao dosad. Za četveročla­nu obitelj treba joj ih čak 150 tjedno.

Kako će preživjeti?

Građani su zabrinuti i zbog nadolazeće lunarne nove godine 27. siječnja, pribojavaj­ući se da bude “bezjajna”. U pojedinim zalogajnic­ama dnevno ih se uz ovaj blagdan potroši i 1800, baš na tradiciona­lne palačinke, pa mnogi strahuju da će biti zakinuti.

“Ovo je prvi put da se borimo s virusom H5N6 koji se izuzetno brzo širi i njegov utjecaj uoči lunarne nove godine nikad nije bio izraženiji. Kako s tim potrošnja jaja raste, za očekivati je da će biti novoga porasta cijene zbog potražnje”, ocjenjuje istraživač s Korejskog instituta za ruralno gospodarst­vo Ji Seonu. On smatra da će se posljedice kobne ptičje gripe još više osjetiti tijekom prvoga polugodišt­a, kad će se sumirati koliko je stradalo nesilica. Kako bi ublažila cjenovni udar, vlada u Seulu je uklonila carine na 98.600 tona uvezenih jaja i proizvode od jaja u prvoj polovini godine, iz SADa, Australije i Španjolske.

 ?? REUTERS ?? Strahuju da će jaja još poskupjeti uoči lunarne nove godine 27. siječnja
REUTERS Strahuju da će jaja još poskupjeti uoči lunarne nove godine 27. siječnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia