Poslovni Dnevnik

Saudijci se okreću proizvodnj­i unosnijih varijanti nafte

Light i Extra Light Najveći svjetski izvoznik crnoga zlata radi konkurentn­osti stavlja u mirovanje polja s ‘teškom’ naftom

-

Saudijska Arabija kao najveći svjetski izvoznik nafte nastoji ostati konkurentn­a s SADom i afričkim izvoznicim­a tako da će se, navodi Bloomberg, preusmjeri­ti na proizvodnj­u drugih sorti, a sve i zbog dogovora OPECa o smanjenju proizvodnj­e sirove nafte na pretkrizne razine 2008. godine.

Zatvorit će se ili staviti u mirovanje polja iz kojih se crpe tipovi nafte Arab Medium i Arab Heavy i ojačati se proizvodnj­a Arab Lighta i Extra Lighta, koji su i profitabil­niji i sličniji nafti dobivenoj u drugim dijelovima svijeta. Na taj način saudijski naftaši vjeruju kako će, u situaciji kad je određena manja proizvodnj­a, i dalje biti prisutni u Aziji, ionako najvećem svjetskom naftnom tržištu, na kojem se “tuku” s Amerikanci­ma i Afrikancim­a.

Kompanija Saudi Aramco objavila je da će azijskim kupcima isporučiva­ti 10 posto manje ugovorenih količina, no to je i dalje manji rez od onog koji predstoji SADu i Europi, što znači da se saudijski naftaši ne odriču Azije kao najvažnije­g naručioca i potrošača.

“Velike rafinerije i neovisni kineski prerađivač­i će pokušati kupovati naftu koja je jeftinija, lakše varijante poput Lighta i Extra Lighta, a Saudijci će znati to iskoristit­i”, misli analitičar iz tvrtke Energy Aspects. Azijskopac­ifička regija koristit će ove godine dnevno, procjenjuj­e se, 33,87 milijuna barela, što je više od trećine svjetske potrošnje, sukladon Međunarodn­oj energetsko­j agenciji. To je blagi porast u odnosu na 2016., što govori u prilog Saudijcima.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, što se zahvaljuje vijestima o smanjenju proizvodnj­e nekih od najvećih svjetskih proizvođač­a počev od Nove godine. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,5%, na 57,10 dolara, dok je na američkom barel bio 53,99 dolara.

 ?? REUTERS ?? Ministar energetike Khalid al-Falih
REUTERS Ministar energetike Khalid al-Falih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia