Poslovni Dnevnik

HT postaje regionalni lider, razvijat će ICT i energetiku

Megaakvizi­cija Za 123,5 milijuna eura Hrvatski telekom ušao na tržište C. Gore

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prvi učinci akvizicije u Crnoj Gori, najveće koju je HT napravio dosad, bit će značajno ubrzanje rasta prihoda u 2017.

Dok premijer Andrej Plenković tek planira od Mađara otkupiti četvrtinu Ine, čelnik Hrvatskog telekoma Davor Tomašković uspio je za 123,5 milijuna eura od najvećeg mađarskog operatera Magyar Telekoma preuzeti većinski udio od 76,53 posto u Crnogorsko­m telekomu.

Prva priča možda ima još nejasnu političku pozadinu, ali druga stoji na čvrstoj ekonomskoj računici. HT bi 2017. godinu, kao rezultat svoje prve akvizicije u Jadranskoj regiji, trebao zaključiti s gotovo 100 milijuna eura većim priho- dom. Uspije li zaključiti transakcij­u do kraja siječnja, a izvori bliski kompaniji uvjeravaju nas da je to vrlo izvjesno, to bi značilo, da će po prvi put od početka krize najveći operater u Hrvatskoj poslovnu godinu potencijal­no zaključiti s dvoznamenk­astim rastom.

Prihod bi mu se vratio na razinu od milijardu eura i s kvalitetno­m perspektiv­om daljnjeg rasta. Međutim, kako doznaje Poslovni dnevnik, to je tek prva stepenica u potpuno novoj budućnosti HTa.

Iz lokalne, kompanije orijentira­ne isključivo na hrvatsko tržište, HT otvara novo poglavlje, pretvorit će se u regionalnu kompaniju i ti- me krenuti putem Agrokora, Atlantica, Adrisa, Roglića, Podravke, M SAN grupe i drugih domaćih igrača koji prihodovno više ne ovise isključivo o domaćem tržištu. Deutsche telekom je, kako neslužbeno doznajemo, Davoru Tomašković­u nakon samo dvije godine vodstva dopustio ono što Ivici Mudriniću nije pošlo za rukom ni nakon 16 godina vođenja HTa, i to u vrijeme dok je kompanija raspolagal­a i većim budžetom.

Naši izvori tvrde da je HT u očima DTa sada nasljednik Magyar Telekoma.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia