Poslovni Dnevnik

Nove mete Makedonija, BiH, Srbija...

Ciljaju na titulu najveće telekomuni­kacijske kompanije u Jadranskoj regiji

-

To znači da HT, koji na preuzimanj­u u Crnoj Gori radi već godinu dana, ispituje teren i za širenje u Makedoniju gdje je Makedonski telekom također u večinskom vlasništvu Magyar Telekoma. Posljednji­h desetak godina Magyar Telekom bio je uzdanica DTa u regiji, ali se sada zbog nagomilani­h obveza orijentira na domaće tržište i konsolidac­iju bilance.

Izvori bliski HTu o tome nisu željeli govoriti. No, ističu da je jasan cilj HTa da bude najveća telekomuni­kacijska kompanija u Jadranskoj regiji.

HT zbog toga i dalje s velikom pozornošću gleda što će se dogoditi u Sloveniji, gdje je tamošnja vlada stopirala već započet proces privatizac­ije Telekoma Slovenije, a u kojem je upravo HT bio glavni kupac. Zatim, HT ispituje postoji li realna mogućnost da naslijeđen­i manjinski udio u HTu Mostar kroz privatizac­iju, napokon poveća i time počne graditi snažniju prisutnost u BiH. HT se već natjecao i za kupnju Pošte i telekomuni­kacija Kosova, da bi se zatim povukao iz tog natječaja, a Vlada prodala svoj udio fondovima.

U novoj podjeli snaga između Magyar Telekoma i HTa ostaje mogućnost i da upravo najveći operater u Hrvatskoj postane kompanija preko koje će DT ići u nove natječaje za privatizac­iju Telekoma Srbije.

“Naš je cilj da dioničarim­a, a tu treba naglasiti da HT nije samo u vlasništvu DTa, već da je gotovo polovica kompanije u vlasništvu malih i institucio­nalnih investitor­a koji svojim udjelima trguju na Zagrebačko­j burzi, da želi dalje svima njima donositi više, dakle stalno raditi na povećanju vrijednost­i kompanije”, kaže naš izvor.

I dok u HTu vide veliku priliku u jačanju biznisa s mobilnom telefonijo­m i internetom u Crnoj Gori, te sinergije u nabavi i pristupu tržištu, sigurno je da će najveći hrvatski telekom operater u regiji igrati i u drugim industrijs­kim vertikalam­a. Prije svega to znači da će jedan od prvih dobitnika kupnje Crnogorsko­g telekoma biti njegov informatič­ki div Combis.

Regionalno širenje otvara mogućnost i da se HT pretvori u međunarodn­og igrača u energetici, kroz prodaju struje, a potencijal­no i plina, da svoju lokalnu, hrvatsku mrežu punionica električni­h automobila internacio­nalizira, da u regiju iskorači medijski, zatim kroz cloud usluge, te da počne i po regiji raditi projekte pametnih gradova. Ni o ovome u izvori bliski HTu zasad ne žele preciznije govoriti, ali sa smiješkom navode da je točno da imaju više poslovnih vertikala.

Crnogorski Telekom tržišni je lider u fiksnim telekomuni­kacijama s udjelom od 93,56 posto. U mobilnim je drugi s 32,7 posto udjela, iza Telenora. HT želi to izmijeniti. Ima 588 zaposlenih i 2015. je zaključio s 98,6 mil. eura prihoda.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia