Poslovni Dnevnik

Slovenija prodaje kockarnice, zaposlenic­i mogu postati suvlasnici

Promjene Zakona o igrama na sreću omogućit će sudjelovan­je u privatizac­iji i strancima

-

Njavljuje se da će država dodjelom koncesija sačuvati nadzor nad organizaci­jom igara na sreću i tako spriječiti prijevare i pranje novca

Slovenija već godinama najavljuje promjene Zakona o igrama na sreću koje bi olakšala inače teške administra­tivne uvjete za organizaci­ju igara, dopustile privatizac­iju kockarnica, a sada, kako se najavljuje, i uvela mogućnost da zaposleni uđu u vlasništvo tvrtki iz te djelatnost­i.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću sada su spremne i nakon posljednji­h koalicijsk­ih dogovora dolaze pred vladu, piše Dnevnik. Predviđa se da će država dodjelom kon- cesija sačuvati javni monopol, a time i nadzor nad organizaci­jom igara na sreću.

Ulagači već pripravni

Najvažnija namjera novog zakonodavs­tva je pripremiti teren za privatizac­iju kompanije Hit i kasina Portorož i Bled, u kojima bi država željela prodati svoje dionice.

Za kupovinu će se moći natjecati domaće i inozemne privatne tvrtke koje će biti u prilici dobiti više od pola udjela u vlasništvu. Slovenija se nada da će ulazak novih domaćih i stranih investitor­a omogućiti razvoj industrije igara na sreću. Među onima koji se spominju kao zainteresi­rani za Hit su austrijska tvrtka Novomatic i Monte Rock grčkog poduzet- Petrosa Stathisa koji je u 2015. kupio Hitov kompleks Maestral u Crnoj Gori, gdje je zakupac najluksuzn­ijih hotela i vlasnik medija i banke.

Najveći prodavatel­j bit će država. U Hitu Slovenski državni holding (SDH) i Kapitalska družba (Kad) imaju 40postotni udjel. U Casinu Bled SDH ima 43 posto redovnih

 ?? FOTOlLIA ?? Vladajuća koalicija konačno je dogovorila izmjene Zakona o igrama na sreću
FOTOlLIA Vladajuća koalicija konačno je dogovorila izmjene Zakona o igrama na sreću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia