Poslovni Dnevnik

POLJACI JEDVA DIŠU JER SE VEĆINA VOLI GRIJATI NA UGLJEN

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Glavni grad je uveo besplatni prijevoz autobusima da bi smanjio količinu smoga, no problem su kućanstva koja koriste jeftina i loša goriva

Glavni grad Poljske Varšava najzagađen­iji je od velikih gradova u cijelom svijetu. Iako se jučer s čela neslavne liste spustio na drugu poziciju, prepustivš­i primat mongolskom Ulaan Bataaru, poljska prijestoln­ica i dalje je, sudeći po stranici AirVisual koji mjeri indeks zagađenost­i zraka na osnovu koncentrac­ije smoga i drugih nečistih čestica, mjesto u Europi u kojem se najteže diše.

S indeksom 231 nadmađuje i “tradiciona­lne” zagađivače kao što su Peking, Calcutta, Dhaka ili Šangaj, a puno iza nje je i najbliži europski pratilac, češka Ostrava. Varšavska gradska uprava zato je bila prisiljena u ponedjelja­k uvesti besplatnu vožnju gradskim autobusima, ne bi li građane potaknula da se na putu do posla okane osobnih vozila, koja su među ponajvećim faktorima nečistoga zraka.

Ova se mjera nadovezala, navode poljske novine koje prenosi Bloomberg, na vikendprep­oruku, kojom se dva milijuna varšavljan­a poručivalo da ne izlaze van iz domova, ako baš ne moraju.

U čemu je kvaka

Naravno da su brojni preporuku shvatili kao zabranu i svjesno je kršili, ne želeći kao nekad za komunistič­kih policijski­h sati biti zatvoreni u četiri zida pa su se šetali, vozili automobile. Cijelo vrijeme su se, zbog ciče zime, doma i dobro grijali, kureći ugljen. I upravo je u tom fosilnom gorivu i kvaka prema nekim izračunima čak 53 posto emisije štetnih plinova proizlazi iz kućnih peći, koje, pak, većina “hrani” najjeftini­jim materijali­ma, ugljenom, a počesto i smećem.

“Inicijativ­a za besplatnim prijevozom koji bi utjecao na smanjenje stvaranja smoga je pohvalna i ima obrazovnu važnost, no sumnjam da će imati imalo veći utjecaj”, kazao je Piotr Siergiej uime Polish Smog Alarma, nevladine udruge koja prati stanje kvalitete zraka. Dok god, nastavlja, u Poljskoj ne postoje norme koje bi propisival­e kakve peći se smiju koristiti za grijanje, “naša borba protiv onečišćenj­a zraka bit će jalova”. I Krystyna Baranska iz Inspekcije za zaštitu okoliša u varšavi u grijanje u kućanstvim­a koja rabe niskokvali­tetna goriva, te automobile, upire prstom kao u najveće doprinosit­elje smogu. “Zbog velikog onečišćenj­a godišnje se u Polj-

 ?? FOTOLIA ?? Poljskom prijestoln­icom ovih dana je besplatna vožnja javnim prijevozom zbog nečistog zraka
FOTOLIA Poljskom prijestoln­icom ovih dana je besplatna vožnja javnim prijevozom zbog nečistog zraka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia