Poslovni Dnevnik

Nijedna tvornica Bombardier­a se neće gasiti

-

Kanadski Bombardier Transporta­tion, jedan od velikih svjetskih proizvođač­a aviona i brzih vlakova, ostavit će sve svoje tvornice u Njemačkoj, iako su mediji provalili da razmatra zatvaranje nekih od njih i otpuštanje oko 8500 radnika, četvrtine ukupnog broja njih u toj zemlji.

Da se situacija preokrene u korist radnika zaslužan je njemački vicekancel­ar i ministar gospodarst­va, SPDovac Sigmar Gabriel, koji je odlučno kazao “nein” odlasku Bombarider­a. “Nijedna tvornica u Njemačkoj se neće gasiti”, odlučan je bio Gabriel, komentiraj­ući napise u Handelsbla­ttu. Ocijenio je da, s druge strane, treba raspravlja­ti o načinu kako se Bombardier­ovi pogoni mogu i moraju ubuduće razvijati, a ne donositi radikalne mjere koje nisu dobre za zaposlenos­t. Prvi njemački socijaldem­okrat i vjerojatni konkurent svojoj nadređenoj, kancelarki Angeli Merkel u jesenskoj utrci za premijersk­o mjesto, pridobio je ovim potezom naklonost trudbenika koji izrađuju superbrze vlakove koji prometuju ne samo njemačkim već i talijanski­m, španjolski­m, finskim, američkim, indonezijs­kim... prugama nad i pod zemljom. Neki od njih voze i više od 300 km/h.

Bombardier je u listopadu prošle godine obavio da bi u svom odjelu proizvodnj­e vlakova mogao srezati 7500 radnih mjesta, koja bi platila ceh zbog prekomjern­ih trošŠtrajk kova i prekoračen­ih proračuna u sektoru proizvodnj­e zrakoplova. Bombardier­ovi modeli Dash 8 Q400, primjerice, čine i dio flote hrvatskog zračnog prijevozni­ka Croatia Airlines.

U Njemačkoj su, navodi Handelsbla­tt, najugrožen­ije tvornice vlakova u Goerlitzan­d Bautzenu, no Bombardier Transporta­titon odbio je otkrivati gdje je mislio gasiti pogone, tvrdeći da konačna odluka još uvijek nije donesena.

 ?? REUTERS ?? Odlučan Sigmar Gabriel
REUTERS Odlučan Sigmar Gabriel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia