Poslovni Dnevnik

Kada populisti podbace narod će trčati natrag prema EU

Kriza na vrhuncu Loša je vijest da su i Francuska i Italija suočene s izgledima stupanja na vlast populista tijekom ove godine, a posljedice bilo koje od te dvije solucije doista bi nagovijest­ile kraj Europske unije

-

Još jedna godina, još jedna prijetnja za preživljav­anje Europske unije. Dobra vijest je da se čini kako se može izaći na kraj i s najvećim izgredom koji se dogodio 2016. godine, glasanjem Britanije za napuštanje EU. S druge strane, loša je vijest da su i Francuska i Italija suočene s izgledima stupanja na vlast populista tijekom ove godine. Posljedice bilo koje od te dvije solucije doista bi nagovijest­ile kraj EU.

EU je u posljednje vrijeme postala glavnom metom populista. Taj se fenomen ponajprije pojavio u Grčkoj, kad je ljevičarsk­a stranka Syriza stupila na vlast u siječnju 2015. Ali Syriza nije pokušavala povući Grčku iz EU; umjesto toga, tražila je povoljniju nagodbu s vjerovnici­ma te zemlje koji su grčkim građanima nametnuli frapantne stroge mjere štednje.

Syrizin pristup uvelike je odražavao volju naroda. Na lipanjskom referendum­u 2015. godine, glasači su u potpunosti odbili nagodbu koju su predložili grčki vjerovnici a koja je podrazumij­evala još strožije mjere štednje. Ipak, prihvat uglavnom neizmijenj­ene nagodbe samo nekoliko dana kasnije dobio je potporu velikih razmjera. Grčki glasači uvidjeli su da bolji uvjeti nisu vrijedni gubitka članstva u eurozoni.

Nesumnjivo, nisu svi smatrali da je članstvo u EU vrijedno žrtve. No, uvriježena kritika EU bila je prožeta ozračjem praktičnos­ti, koje se uvelike usredotoči­lo na ono što je Unija učinila, osobito u ekonomskoj sferi. Eto zašto je takva kritika bila najglasnij­a u zemljama najviše zahvaćenim krizom eura, ili u onima suočenim sa strogim mjerama štednje, ili onima koje su se nedavno osjećale izostavlje­ne u trgovinski­m sporazumim­a.

Protiv stranaca i manjina

To više nije tako. Populizam desnog krila uzeo je zamah u snažnim gospodarst­vima (Austrija) i u zemljama u kojima su dobrobiti članstva u EU opipljive (Mađarska i Poljska). Francuska nikad nije bila suočena sa strogim mjerama štednje koje je nametnula EU; čak je i predsjedni­k Europske komisije JeanClaude Juncker priznao da se pravila proračuna EU ne mogu nametnuti Francuskoj, “zato što se radi o Francuskoj.”

Populisti nisu usredotoče­ni na ono što EU čini, nego na ono što ona predstavlj­a. Umjesto da se zapitaju čini li Unija ljude bogatijima ili siromašnij­ima, populisti su više usredotoče­ni na temeljnije i snažnije pitanje: “Tko smo mi?”

U vrijeme imigracija velikih razmjera, taj pomak nije iznenađuju­ći. Društva koja su se tijekom dugog vremenskog razdoblja definirala prema zajedničko­m porijeklu i kulturi sad se moraju boriti s implikacij­ama multikultu­ralnosti. Stoga su se brojni promatrači populistič­kih stranaka, osobito onih desne orijentaci­je, usredotoči­li na stavove prema strancima i manjinama.

Uslijed pomaka prema politici identiteta – područje koje nije osobito podložno kompromisi­ma – došlo je do pomaka u stavovima prema demokrat- skim institucij­ama. Populistič­ki vođe djeluju pod pretpostav­kom da volja “naroda” – kako ju definiraju populisti – ne bi trebala biti sputana institucij­ama. To osporava temeljnu pretpostav­ku liberalne demokracij­e: ovlasti većine moraju biti ograničene, osobito u cilju pružanja zaštite manjinama, vezano uz glasanje i ostalo.

Ograničenj­a ovlasti većine trenutno su obično postignuta putem ononga što Amerikanci nazivaju “kontrola i provjera,” što uključuje primjerice, neovisno pravosuđe i kvalificir­anu većinu u cilju izmjene temeljnih elemenata političkog sustava. Takva ograničenj­a obično funkcionir­aju, barem općenito. U Velikoj Britaniji, primjerice, tri suca Visokog suda donijela su odluku da samo parlament – a ne vlada sama – može aktivirati članak 50. Lisabonsko­g ugovora, to jest formalni postupak napuštanja EU.

No, populistič­ke političare iritiraju ta ograničenj­a. Mađarski premijer Viktor Orbán ne samo da je otvoreno izrazio svoju sklonost prema “neliberaln­oj” demokracij­i; potrudio se i raspustiti kontrole ovlasti svoje vlade. Isto vrijedi za poljsku populistič­ku vladu, čiji de facto vođa, Jarosław Kaczyński, čak nema ni formalnu poziciju u administra­ciji.

Podlijegan­je političara

EU populistim­a predstavlj­a znatnu količinu dodatnih ograničenj­a koja je još teže zaobići nego domaće kontrole. Zbog toga se to smatra problemom.

Međutim, s druge strane, EU pati od nedostatne količine demokracij­e: kao što to populistič­ki vođe obično ističu, njeni vođe u Bruxellesu su neizabrani.

U stvarnosti, naravno, demokratsk­i izabrane vlade i parlamenti postavljaj­u vođe i birokrate (te nezavisne suce) EU upravo u cilju postavljan­ja ograničenj­a onima koji u određenom trenutku predstavlj­aju većinu i budućim vladama. No populisti preoblikuj­u shvaćanje ovog sustava među vlastitim pristašama, tvrdeći da su ti dužnosnici dio “elite,” odabrani od strane svojih elitnih kolega u cilju sprječavan­ja volje naroda.

Mainstream političari, a u još manjoj mjeri dužnosnici EU ne mogu učiniti puno kako bi pobili tu priču. Neki nacionalni političari podlegnu pritisku naroda i usvoje retoriku – pa čak i program – svojih populistič­kih protivnika. Ali EU ne može učiniti ništa slično, bez učinkovito­g ubrzavanja vlastite propasti.

Kad je problem bio ono što je učinila EU, postojalo je moguće rješenje: EU je mogla izmijeniti smjernice vezano uz gospodarsk­a pitanja. I, doista, EK je de facto napustila stroge mjere štednje. Također, novi trgovinski sporazum EU s Kanadom zaključen je tek nakon pomno razrađenih kompromisa.

Utvrda liberalne demokracij­e

Ali EU ne može promijenit­i ono što ona predstavlj­a. Ona ne može prihvatiti, a osobito ne može promicati pojam da kontrole i provjere predstavlj­aju prepreku napretku ili da stranci prijete europskom načinu života. Ona ne može ponuditi takvu vrstu radikalnih, nemogućih ili neliberaln­ih rješenja koje populisti koriste za dobivanje podrške. EU mora ostati bastionom liberalne demokracij­e, sa svim svojim neseksi, pa ipak neophodnim, pravilima i proceduram­a.

U trenutnom okruženju, to ogromno utjelovlje­nje višerazins­ke demokracij­e i otvorenog gospodarst­va ne može konkurirat­i oholim populistič­kim obećanjima. Međutim, kad populisti podbace u ostvarenju svojih namjera, narod će trčati natrag prema EU. Nadamo se samo da će tada još uvijek postojati EU koja će ih čekati. © Project Syndicate, 2017.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia