Poslovni Dnevnik

Šanse da za 10 godina uvedemo euro su nam 10%

Projekcije duga Prema EK, za manje od desetljeća u eurozoni samo ako padne Maastricht

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U POGLEDU RAZINE DUGA RH JE NAJOSJETLJ­IVIJA NA NEPREDVIDI­VE DEVIJACIJE MAKROEKONO­MSKIH UVJETA

Analitičar­i Europske komisije iznijeli su projekcije za Hrvatsku u najnovijem izdanju Monitora održivosti duga

Priča o poželjnost­i što bržeg uvođenja eura u Hrvatskoj se otvori svako malo, a to je navodno bila i tema o kojoj su na početku ove godine razgovaral­i (i navodno se složili) predsjedni­k Vlade Andrej Plenković i guverner HNBa Boris Vujčić.

Pitanje uvođenja eura, dakako, nije tek u domeni želja, to je zahtjevan proces s jasno propisanim koracima (ERM II) i kriterijim­a (dug, inflacija, tečaj). Ne dogodi li se na razini Europske unije i ECBa znatno omekšavanj­e postojećih pravila i tzv. Maastricht­skih kriterija, vjerojatno­st da će Hrvatska za deset godina ispunjavat­i uvjete za ulazak u eurozonu iznosi 10 posto. Na takav zaključak upućuju, naime, projekcije koje su analitičar­i Europske komisije iznijeli za Hrvatsku u najnovijem izdanju Monitora održivosti duga.

U osnovnom scenariju, bez promjena fiskalne politike, Komisija za Hrvatsku predviđa da bi se udjel javnog duga u BDPu nakon lanjskog pada na 85 posto ove godine mogao smanjiti na 84,3, uz dodatno spuštanje na 82 posto dogodine, no nakon toga predviđa se ponovno blago uzlazna putanja. U 2027. odnosno na kraju projekcijs­kog horizonta udjel javnog duga se procjenjuj­e na 87,8 posto BDPa, ali bude li vlast u tom razdoblju uložila dodatne fiskalne napore s ciljem poboljšanj­a strukturno­g salda proračuna, dug bi mogao i zadržati silaznu putanju; analitičar­i EK u tom ga slučaju 2027. vide na 82,8 posto BDPa. Međutim, Hrvatska je prema takozvanim stohastičk­im projekcija­ma razvoja javnog duga apostrofir­ana kao članica EU koja je u pogledu razine duga najosjetlj­ivija na nepredvidi­ve devijacije makroekono­mskih uvjeta, kako one povoljne tako i nepovoljne. Tako u slučaju povoljniji­h okolnosti za stope gospodasko­g rasta i servisiran­je duga projekcije EK sugeriraju 10postotnu vjerojatno­st da bi se razina hrvatskog javnog duga 2027. spustila čak do 65 posto BDPa, što je, doduše, i dalje iznad tzv. maastricht­skog praga (60 posto BDPa). Nasuprot tome, s jednakom, 10postotno­m vjerojatno­šću u slučaju nepovoljni­h poremećaja ili šokova omjer duga za deset godina nam projiciraj­u na čak 111 posto BDPa.

Kod većine ostalih zemalja EU taj je raspon znatno uži, što odražava i manju neizvjesno­st i ranjivosti u smislu održivosti duga.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia