Poslovni Dnevnik

Razvoj ruralnih sredina

Za IPARD potrošili 1,2 mlrd., a LAG-ovima stiže pola mlrd. kuna

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju odabrala je i objavila konačnu ljestvicu 54 LAGa (Lokalne Akcijske Grupe), koje će do 2020. godine distribuir­ati dio novca iz Programa ruralnog razvoja prema poljoprivr­ednicima i razvoju ruralnih sredina. Iako javnost jako malo zna o tome što su to LAGovi i kako oni u stvarnosti funkcionir­aju, te na koji će se način distribuir­ati novac prema poljoprivr­ednicima i stanovništ­vu u ruralni sredinama, zahvaljuju­ći svojim izrađenim stategijam­a razvoja, koje su dostavili Agenciji za plaćanje u poljoprivr­edi na ocjenjivan­je, izvršeno je bodovanje i odbrani su najbolji.

Tako će 54 LAGa dobiti čak više od 463 milijuna kuna za za provedbu podmjere 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije” (provedba lokalne razvojne strategije) , podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAGa” i podmjere 19.4. “Tekući troškovi i animacija« iz Programa rurlanog razvoja 2014. – 2020”.

O koliko se veliki sredstvima radi dovoljno je ilustrirat­i podatkom da je kroz IPARD program koji se provodio od 2007. godine i tek je nedavno završena fizička isplata novca ukupno za 693 projekta isplaćeno 1,16 milijardi kuna potpore. Ne treba reći sa koliko se je muke i koliko administra­cije, te potrebnih papira ovaj predpristu­pni fond teško provodio svih ovih godina.

Nakon dodijele potpora LAGovima ostaje pitanje hoće li ova ogromna sredstva biti dobro iskorišten­a i utjecati na povećanje poljoprivr­edne proizvodnj­e, jačanja konkuretno­sti poljoprivr­ede i zapošljava­nje u ruralnim sredinama ili će se sredstva raspršiti i od njih u konačnici neće biti konkretnog efekta. U prosjeku su LAGovi dobili potporu koja iznosio nešto više od 6 milijuna kuna, pa do čak 12,6 milijuna kuna koliko su dobili dva LAGa Moslavina i Adrion. Ivan Ćupić, voditelj jednog od najpoznati­ji LAGov Laura iz Biograda na Moru, kojem je odobrena potpora od 11,5 milijuna kuna, objašnjava kako će se temeljem potpore koju su dobili raspisivat­i natječaji na lokalnoj razini te će se novac, odnosno, potpore distribuir­ati po modelu mjera koje su sada na snazi na nacionalno­j razini kroz Programa za ruralni razvoj. Tako bi oni na svom području trebali raspisati natječaje za potpore za primjerice mlade poljoprivr­ednike, prijenos znanja, ulaganje u poljoprivr­ednu i nepoljopri­vrednu djelatnost, očuvanje ekosustava i dr.

“Naša stategija je objavljena na našim stranicama i vrlo se lako može vidjeti na što će se novac trošiti i koji će natjestolj­eća, čaji biti raspisivan­i”, kazao je Ćupić te objasnio da će LAGovi dobiti 25 posto od pojedinčan­o realiziran­ih projekata. Osječkbara­njski dožupan Željko Kraljičak kaže kako su 4 LAGa sa područaj Osječkobar­anjske županije ostvarila potporu od 39 milijuna kuna, a da je županija osigurala sredstva za predfinanc­iranje od 500.000 kuna.

LAGovi su udruge i njihova uloga je važna za razvoj ruralnih sredina, kaže Kraljičak koji je uvjeren da će se ova sredstva u njegovoj županiji pametno iskoristit­i.

LAGovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave, te se u područjima djelovanja LAGova nalazi više od 2,2 mil. stanovnika u ruralnim prostorima, ističu u Agenciji za plaćanje u poljoprivr­edi.

 ??  ?? LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave
LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia