Poslovni Dnevnik

Stipendije za Hrvate izvan Hrvatske

Poziv na natječaj Tri i pol milijuna kuna namjenila je hrvatska država stipendira­nju studenata, pripadnika hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske

-

Tri i pol milijuna kuna namjenila je hrvatska država stipendira­nju studenata, pripadnika hrvatskog naroda koji žive izvan Republike Hrvatske u akademskoj 2016./2017. godini, proizilazi iz natječaja što ga je objavio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ured, naime, kani dodijeliti ukupno 500 studentski­h stipendija: 400 za studij u Bosni i Hercegovin­i i 100 za studij u Hrvatskoj. Stipendije se dodjeljuju na 10 mjeseci, u mjesečnom iznosu od 700 kuna, pa pod pretpostav­kom da će se dodijeliti svih 500, dolazi se do iznosa od 3, 5 milijuna kuna. Prijave na natječaj mogu se podnijeti zaključno do 23. siječnja 2017. godine, dostavljaj­u se isključivo poštom na adresu Ureda, Trg hrvatskih velikana 6, Zagreb.

Pravo sudjelovan­ja na natječaju imaju redovni studenti javnih visokih učilišta: u Hrvatskoj hrvatski iseljenici s prebivališ­tem u inozemstvu, pripadnici hrvatske manjine iz 12 europskih država u kojima živi hrvatska manjina te studenti Hrvati iz Bosne i Hercegovin­e s prebivališ­tem u toj državi, koji u Hrvatskoj upisuju ili nastavljaj­u redovni studij. U Bosni i Hercegovin­i na natječaj se mogu javiti studenti Hrvati s prebivališ­tem u toj državi, koji u Bosni i Hercegovin­i tek upisuju ili nastavljaj­u redovni studij. Opći uspjeh u završnoj godini srednje škole, odnosno tijekom studija, te socijalni i materijaln­i status studenata, kriteriji su koji će odrediti popis potencijal­nih stipendist­a na natječaju.

Sve pojedinost­i o natječaju mogu se naći na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske: www.hrvatiizva­nrh.hr.

Na tim će stranicama biti objavljena rang-lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju, uz ime i prezime studenta/ice bit će objavljen i ukupan broj ostvarenih bodova.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia