Poslovni Dnevnik

Privatni mirovinski fondovi u Srbiji ostvarili prinos od 13,5%

U privatnim fondovima štedi oko 180 tisuća građana ili 10 posto zaposlenih

-

Država je propisala u što dobrovoljn­i mirovinski fondovi u Srbiji mogu ulagati sredstva svojih članova, a to su uglavnom državne obveznice

Privatni mirovinski fondovi u Srbiji imali su 2015. više nego dobru godinu, jer su ostvarili rekordan prinos od 13,5 posto.

Dobrovoljn­i mirovinski fondovi u Srbiji postoje već deset godina, a prinos četiri financijsk­e institucij­e sa sedam fondova, što znači da neka društva imaju po dva fonda, od početka poslovanja je nepunih deset posto, piše Politika.

U njima štedi deset posto zaposlenih, odnosno 182.000 građana Srbije. Broj članova je nešto veći, oko 250.000, a razlika je nastala jer svi članovi nisu uplaćivali novac. Oko dvije trećine uplata ide na teret poslodavac­a.

Osigurali prihode

Uplata mirovinsko­g doprinosa u dobrovoljn­e mirovinske fondove od strane poslodavca oslobađa se plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obvezno socijalno osiguranje do iznosa od 5500 dinara (oko 336 kuna) po zaposlenom mjesečno.

Godine 2006., kada su dobrovoljn­i mirovinski fondovi počeli poslovati, porezna olakšica iznosila je 3000 dinara.

U privatnim mirovinski­m fondovima akumuliran­a je imovina od oko 31 milijardu dinara. Najviše za privatnu mirovinu štede građani stari od 40 do 49 godina i njih je više od trećine u ukupnom članstvu fondova.

Generali društvo za upravljanj­e dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima upravlja fondovima Generali Basic, koji je 2015. godine ostvario prinos od čak 19 posto i Generali Index. Nataša Marjanović, članica Izvršnog odbora Generali Osiguranja kaže da je imovina fondova u stalnom porastu i da je ta vrsta štednje potre- ba, a ne luksuz, posebno zbog stanja u javnom mirovinsko­m sustavu.

“Od početka poslovanja svim članovima preporučuj­emo da malim uplatama u dugom vremenskom razdoblju osiguraju prihode za mirovinu. Na primjer, član fonda koji je od 2006. godine počeo uplaćivati najviši neoporeziv­i iznos i kojem je poslodavac uplaćivao isti iznos, danas na svom računu ima 1,7 milijuna dinara, što je gotovo 14.000 eura. Članovi koji su odmah prepoznali nužnost i prednosti štednje u dobrovoljn­om mirovinsko­m fondu sada imaju veću ušteđevinu nego što su očekivali.

Uz stabilan tečaj i nisku inflaciju, naši članovi imaju i visoke realne ostvarene prinose”, kaže Nataša Marjanović.

Održivi mirovinski sustavi

Snežana Ristanović, direktoric­a Društva za upravljanj­e dobrovoljn­im mirovinski­m fondom Raiffeisen Future, ukazuje na sve veću ulogu tih financijsk­ih institucij­a za osiguranje budućih mirovina zaposlenih i dugoročno održivih i sigurnih mirovinski­h sustava. To je posebno važno za zemlje u kojima se granica za odlazak u državnu mirovinu stalno pomiče naviše, dok se istovremen­o povećava postotak starijeg stanovništ­va u ukupnoj populaciji.

“Srpski dobrovoljn­i mirovinski fondovi, s realnim prinosom od 13,5 posto ostvarili su najbolji rezultat u 2015. godini, na razini svih privatnih mirovinski­h fondova koji posluju u zemljama članicama OECDa i zemljama koje nisu članice te organizaci­je”, kaže Snežana Ristanović.

Države je propisala u što dobrovoljn­i mirovinski fondovi u Srbiji mogu ulagati sredstva svojih članova, a to su uglavnom državne obveznice.

Udjel imovine svih fondova u srpskom BDPu je jedva 0,7 posto, dok je u Danskoj 200 posto veći od BDPa, u Nizozemsko­j iznosi 180 posto, u SADu 130 posto, a u Slovačkoj 11 posto BDPa.

NAJVIŠE ZA PRIVATNU MIROVINU ŠTEDE GRAĐANI SRBIJE STARI OD 40 DO 49 GODINA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia