Poslovni Dnevnik

Šef Samsunga osumnjičen zbog fonda

Afera “prijatelji­ca” Jaya Y. Leea se sumnjiči da je pogodovao predsjedni­činoj prijatelji­ci

- snv

Šef korejske Samsung Grupe, koja obuhvaća i tehnološki sektor i brodogradn­ju u svojstvu osumnjičen­ika bit će ispitan u aferi koja je dovela i do odstupanja predsjedni­ce Park Geunhye krajem prošle godine.

Jaya Y. Leea će posebno tužiteljst­vo ispitati o tome je li Samsungova uplata 25 milijuna dolara na račun zaklada predsjedni­čine bliske prijatelji­ce Choi Soonsil povezana s odlukom državnog mirovinsko­g fonda o kontroverz­nom spajanju tvrtki Samsung C&T i Cheil Industries Inc još 2015. Iz Samsunga su priznali spajanje, te uzimanje konzultant­skih usluga od tvrtke povezane s gđom Choi, no kompanija se nije izjašnjava­la o procesu, u interesu istrage, kazali su Reutersu.

“Jay Y. Lee pozvan je na ispitivanj­e zbog sumnji u korupciju, o drugome ne možemo govoriti, sve su mogućnosti otvorene, dakle i njegovo uhićenje”, kazao je glasnogovo­rnik tužiteljst­va LeeKyuchul. Lee je ranije tijekom parlamenta­rne rasprave zanijekao da je upleten u primanje i davanje mita, kao i optužbe da se njegova kompanija zalagala kod mirovinsko­g fonda da odobri spajanje. No, sad je i taj iskaz podvrgnut istrazi zbog sumnje da je bio lažan. Bude li 48godišnja­k i pritvoren, ključne inicijativ­e kao što su akvizicije i ulaganja bit će usporeni. ukoliko 48godišnji biti zatvoren. U sklopu akcije u prosincu je uhićen i šef fonda Moon Hyungpyo.

 ?? REUTERS ?? Mogao bi i u pritvor
REUTERS Mogao bi i u pritvor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia