Poslovni Dnevnik

Hrvatski telekom bio je prevelik za hrvatsko tržište, logičan korak je regija

I ambicije Siniša Đuranović, direktor strategije i stariji potpredsje­dnik HT-a o kupnji Crnogorsko­g telekoma

- TANJA IVANČIĆ/VL

giju možemo ostvariti dodanu vrijednost za naše dioničare, koja složit ćete se, je prvi i jedini cilj svakog biznisa. Dakle, u ovom slučaju ono što vidimo jest da jedan i jedan nisu samo dva, već dva i pol u najmanju ruku, što će se posljedičn­o, u vrlo pozitivnom smislu, odraziti na naše dioničare. To što se radi o unutar grupnoj transakcij­i ne umanjuje njene efekte”, pojašnjava Đuranović, a da je tržište dobro reagiralo pokazala je reakcija na burzi nakon objave vijesti, jer je dionica HTa porasla, a najviša cijena koja dosegnuta u trgovanju bila je 180 kuna. Dobrobiti ove naše akvizicije osjetit će mnogi, uvjeren je Đuranović, jer kada kompanija poput HTa koja je stabilna i s tendencijo­m rasta uđe na novo tržište za sobom povlači cijeli ekosustav. “Mi smo predvodnic­i velikog ekosustava dakle, svi oni koji s nama surađuju sada će imati otvorena vrata na novom tržištu, od dobavljača do svih ostalih partnera koji će proširiti svoje poslovanje, posljedičn­o i više prihodovat­i”, ističe Đuranović.

Obveznice DT-a

Kada se već radi o novcima na računu, HT je nedavno kupio i obveznice DTa, “Da, i moram reći da je iznimno zlobno taj potez prikazivat­i kao izvlačenje novaca iz Hrvatske. Ono što smo učinili jest da smo se pobrinuli o našem novcu i novcima dioničara. Isplativij­e je bilo kupiti sigurne obveznice na koje možemo ostvariti povrat i prodati ih u svakom trenutku, negoli ih držati u banci u vrijeme iznimno niskih kamata uz troškove čuvaH nja depozita. Radi se o upravljanj­u novcem”, kazuje Đuranović. U smislu regionalno­g širenja HT će, potvrđuju Đuranović, pomno paziti na svaku priliku koja se bude pružala. Kada se radi o regiji, naši susjedi u Sloveniji, BiH i Srbiji i dalje imaju državne telekome, koji će u neko doba biti na prodaju, a osim velikih privatizac­ija postoje mogućnosti kupnje i ostalih igrača posebice u fiksnom segmentu. Ipak, u HTu o tome, za sada, ne žele špekulirat­i. Osim u regiji, HT ima ambicija i u Hrvatskoj, ili političkim rječnikom rečeno postoje otvorena pitanja domaće konsolidac­ije. Točnije vrlo osjetljiv slučaj s H1 Telekomom. Naime, nakon poslovne propasti Optima telekoma, u ime dugova vjerovnici­ma prije svega HTu i Zabi, Optimom uz stroga pravila AZTNa upravlja HT. Optima sada želi preuzeti H1 telekom koji također više nema poslovnog modela opstanka, i istovremen­o produžiti upravljanj­e Optimom.

“Uz nas, u slučaju H1 pogođeni vjerovnici su i HPB, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, Porezna uprava i drugi. Ukupno je oko 140 milijuna kuna državnog sektora ugroženo u slučaju propasti H1. Kao što možete vidjeti, uz nas, široki je krug pogođenih vjerovnika koji zasigurno imaju interes povrat svojih novaca. Osim toga pripajanja Optime i H1, produljenj­e upravljanj­a HTa, bio bi dobar potez i za sve vlasnike i za zaposlene obje kompanije”, smatra Đuranović.

 ?? PD ?? Siniša Đuranović, direktor strategije i stariji potpredsje­dnik HT-a
PD Siniša Đuranović, direktor strategije i stariji potpredsje­dnik HT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia