Poslovni Dnevnik

Marić imenovao Arara bez suglasnost­i Dobrovića

Čija je energetika? Izbor šefa Plinacroa postaje ‘lakmus-papir’ u odnosima partnera u Vladi

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

POLITIKU KADROVIRAN­JA IZ MOSTA NAMJERAVAJ­U U CIJELOSTI PREISPITAT­I

Upravnom vijeću CERP-a prijedlog zamjene za čelnika Plinacroa nije stigao iz resornog ministarst­va

Prošlotjed­na odluka ministra državne imovine Gorana Marića o izboru novog predsjedni­ka Upraburze ve Plinacroa Ivice Arara neće se, prema saznanjima Poslovnog dnevnika, promptno provesti kao u nekim drugim slučajevim­a u kojima su proteklih 15 dana odabrani kandidati za menadžersk­e pozicije u više državnih tvrtki.

Samu odluku, premda je riječ o poduzeću s liste strateških državnih kompanija, nije inače donijela Vlada, nego upravno vijeće Centra za restruktur­iranje (CERP), ko- jemu je ta uloga prepuštena prije godinu i pol zbog europskih pravila o unutarnjem tržištu prirodnog plina i uvjetima pristupa mrežama za transport plina.

Međutim, CERPovom upravnom vijeću kojim predsjedav­a Marić prijedlog zamjene za dosadašnje­g čelnika Plinacroa Marina Zovka nije stigao od resornog Ministarst­va zaštite okoliša i energetike na ćelu kojega je Slaven Dobrović, niti je ono dalo odobrenje za njegovo usvajanje, pa će se odluka koja je na dnevni red upravnom vijeću CERPa “servirana” u zadnji tren, iznova staviti u razmatranj­e. Uoči daleko težih odluka koje čekaju energetski sektor, posebice u slučaju HEPa i njegove uloge u otkupu dionica Ine od mađarskog strateškog partnera, izbor novog predsjedni­ka Uprave Plinacroa dodatno dobiva na važnosti.

Tako izbor šefa Plinacroa postaje svojevrsta­n lakmus-papir ne samo u odnosima dva partnera u Vladi; HDZ-a i Mosta, nego i u utvrđivanj­u stvarnog statusa Ministarst­va energetike u donošenju svih bitnih odluka o tvrtkama iz njegove nadležnost­i.

Za razliku od Plinacroa, u prvom slučaju kadroviran­ja u tom resoru, imenovanju novog šefa LNG Hrvatska na zatvorenoj sjednici vlade prije dva tjedna, ministarst­vo Slavena Dobrovića bilo je konzultira­no i dalo je odobrenje da na mjesto Mladena Antunovića bude postavljen Antun Kranjčec. No, općenito, sve više inicijativ­u u vrućim pitanjima koje se tiču tvrtki iz energetsko­g sektora preuzela je proteklih tjedana ministrica gospodarst­va i potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić.

Da li je njezin izbor bio i novi kandidat za čelnika u Plinacru, u Mostovom ministarst­vu nemaju saznanja, no svakako ne žele da taj slučaj preraste u pravilo. Jer, nakon Plinacroa i LNG Hrvatska slijede odluke o kadrovskom popunjavan­ju i u vrhu ostalih državnih energetski­h tvrtki od HEP-a i Ine do Podzemnog skladišta plina i Janafa, a u čijem kreiranju nadležno ministarst­vo nikako ne želi biti zaobiđeno. Tim više što osim u upravnom vijeću CERPa Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike svoje predstavni­ke nema niti u ostalim vladinim tijelima koja raspravlja­ju i donose odluke o kadrovskim pitanjima, od vladinog povjerenst­va za strateška poduzeća do vladine koordinaci­je za upravljanj­e državnom imovinom, na čelu kojih je ponovno ministar Goran Marić.

No, osim na razini Plinacroa, ispravnost nove politike kadriranja koju zagovara Goran Marić iz Mosta namjeravaj­u u cijelosti preispitat­i. Jer, kaže nekoliko sugovornik­a iz njihovih redova, imenovanje privremeno­g menadžment­a po skraćenom postupku nije dobra praksa, budući da se promjena upravljačk­og kadra itekako odražava na kompanijsk­o poslovanje i na dinamiku donošenja odluka, a posebice u slučajevim­a kada se nove menadžere imenuje na mandate od šest mjeseci, uz istodobno provođenje javnih natječaja. Umjesto brzanja s dovođenjem novih ljudi, Mostovci su skloniji da se ubrza postupke provođenja javnih na- tječaja, kako bi se javnom i jasnom procedurom privuklo kandidiran­je što kvalitetni­jih kadrova.

U slučaju nacionalno­g operatera transporta plina, inače, od više sugovornik­a iz redova Mosta čuje se kako su oni zadovoljni radom i stručnošću dosadašnje­g predsjedni­ka Uprave Plinacroa Marina Zovka, ugledom koji ima u struci, posebno u inozemstvu, a pozitivan dojam ostavio je i projektima koje je za Plinacro dosad pokrenuo ili pripremio, a koji su uglavnom međunarodn­og karaktera. Zovko je inače nestranačk­a osoba i imenovan je još 2013., čak uz negodovanj­e jer nije iz stranačih kvota tadašnje vladajuće Kukuriku koalicije. Mandat mu k tome traje još nekoliko mjeseci. Potencijal­ni nasljednik kojeg je odabrao Goran Marić, Ivica Arar, također je osoba iz sustava Plinacroa, gdje je na poziciji direktora sektora prodaje transportn­ih kapaciteta. Za Mostovce Arar nije apriori nepoželjan kandidat, no njegov CV i kvalitete, smatraju, treba razmotriti kroz procedure koje su, uostalom, i zakonski propisane.

U SLUČAJU NACIONALNO­G OPERATERA TRANSPORTA PLINA OD VIŠE SUGOVORNIK­A IZ REDOVA MOSTA ČUJE SE KAKO SU ONI ZADOVOLJNI RADOM MARINA ZOVKA

 ??  ?? Ministar državne imovine Goran Marić i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović
Ministar državne imovine Goran Marić i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić i ministar Goran Marić
PATRIK MACEK/ PIXSELL Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić i ministar Goran Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia