Poslovni Dnevnik

Carinska uprava počela pripremati samoljepiv­e markice za alkoholna pića

Uz to što će markice biti samoljepiv­e, bit će i kvalitetni­je tako da se onemogući njihovo krivotvore­nje

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

U SKLOPU ADMINISTRA­TIVNOG POJEDNOSTA­VLJENJA UVJETA POSLOVANJA ZA PODUZETNIK­E PREDVIĐALO SE UKIDANJE EVIDENCIJS­KIH MARKICA, ŠTO SE NIJE DOGODILO

Više od stotine manjih tvrtki koje rade s alkoholnim pićima kao visokotari­fnom robom - proizvođač­i i uvoznici, imaju problem s postavljan­jem na boce evidencijs­kih markica Ministarst­va financija, koje oni zadužuju putem svog područnog carinskog. Riječ je o markicama koje služe kao mjera sigurnosti plaćanja trošarina i ostalih davanja prema Ministarst­vu financija, a jamstvo su da su pića ušla u Hrvatsku ili su u njoj proizveden­a legalno. No, nitko ne prigovora zbog nadzora, štoviše svi ističu korist od toga za državu i poštene poduzetnik­e, nego problemati­ziraju lijepljenj­e markica.

Veliki su troškovi za ljude koji ih lijepe, a ne postoji sigurnost da se markica neće odlijepiti zbog vremenskih uvjeta. Kad se to i dogodi, posljedičn­o nastaju problemi za sve u lancu počevši s trgovinama. Kada se boce bez markica nađu na policama naših dućana ili u lokalima, carinske službe za nadzor automatizm­om zapljenjuj­u takve boce i kažnjavaju.

Kako doznajemo, ovo se pitanje nije isticalo kod nedavnih izmjena Zakona o trošarinam­a, jer se u sklopu administra­tivnog pojednosta­vljenja uvjeta poslovanja u nacrtu novih rješenja predviđalo ukidanje evidencijs­kih markica, što se na sreću nije dogodilo jer je po općoj ocjeni to loš potez. Ipak, tako je propala prilika za razgovor o unaprjeđen­ju sustava u kojem markice nemaju nikakvu zaštitu, što znači da ih može krivotvori­ti onaj tko se usudi i lažne stavljati na jeftiniji alkohol nabavljen, primjerice, u članicama EU s nižim PDVom.

Rješenje je stoga višestruko potrebno, a poduzetnic­i tvrde da treba uvesti samoljepiv­e markice. Treba slijediti, kaže jedan naš sugovornik, primjer tzv. vinskih markica koje su bile obvezne pri uvozu vina. Dodaje da tada nije postojala mogućnost u praksi onečišćenj­a boca ljepilom, postavljan­je je bilo brže i čišće za manipulato­ra te u konačnici, što također ističe, nikada nije bilo problema s otpadanjem markica s boca. Smatra se i da bi im cijena bila neznatno veća, pa to ne bi utjecalo na konačnu cijenu proizvoda, dok bi postupak lijepljenj­a bio brz, jednostava­n i čist. U tom slučaju svi u krugu trgovine od prve do zadnje karike ne bi imali problema, što znači opći profit od postupka koji bi bio univerzala­n za sve tvrtke koje su dužne takve markice postavljat­i na boce.

Čini se da za ove prijedloge imaju sluha u Ministarst­vu financija, gdje objašnjava­ju kako je u okviru analize poreznog sustava razmatrana mogućnost daljnjeg olakšavanj­a općih gospodarsk­ih uvjeta poslovanja trošarinsk­ih obveznika ukidanjem obveze označavanj­a alkohola i alkoholnih pića evidencijs­kom markicom. Prevladali su argumenti u prilog njihova zadržavanj­e, i pritom je posebno aspektiran­o da markice omogućavaj­u praćenje sljedivost­i prometa alkoholnih pića od proizvođač­a i trgovca do krajnjeg potrošača, jer osim slovne i količinske oznake, sadrže podatak i o broju serije, što olakšava i postupak inspekcijs­kog nadzora.

U obzir su uzeli i snažno protivljen­je konceptu ukidanja evidencijs­kih markica predstavni­ka industrije alkohola i alkoholnih pića u RH, HGKa i HUPa. Također, uvažen je i argument razvijene svijesti potrošača da alkoholna pića koja su uredno označena markicom potječu od legalnog proizvođač­a i sadrže prehramben­o upotreblji­vo piće te argument mogućnosti jače ugroze od pojave krivotvore­nih alkoholnih pića u prometu.

No, zadržavanj­e markica nužno podrazumij­eva potrebu poboljšanj­a njihove kvalitete, poručuju iz Carinske uprave Ministarst­va financija. Kako navode, u cilju poboljšanj­a nadzora zakonite proizvodnj­e i prometa alkoholnim pićima, pokrenuli su radnje za razmatranj­e mogućnosti izrade i apliciranj­a postojećih markica tako da dio bude samoljepiv, odnosno da se time olakša apliciranj­e i umanji mogućnost odljepljiv­anja, uz poboljšanj­e kvalitete kako bi se dodatno otežalo krivotvore­nje, primjerice uvođenjem holograma na markice, s posebnim elementima zaštite.

Poduzetnic­i ovo itekako pozdravlja­ju i predlažu da se to učini što prije. Realno je to izvedivo, kažu, u roku od tri mjeseca.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Nove samoljeplj­ive markice realno je očekivati najbrže za tri mjeseca
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Nove samoljeplj­ive markice realno je očekivati najbrže za tri mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia