Poslovni Dnevnik

Kujundžić: Spajat ćemo bolnice i objediniti nabavu

Deficit zdravstva S 22 mlrd. kuna prihoda teško je naći čarobno rješenje, ali imamo desetak mjesta za uštedu, tvrdi Kujundžić

-

Ministar zdravlja Milan Kujundžić u velikom intervjuu za Hinu najavio je kako planira rezati krevete i smanjiti dežurstva kroz funkcional­na spajanja bolnica. Navodi da će na taj način sve bolnice zadržati četiri osnovna odjela: internu, kirurgiju, ginekologi­ju i pedijatrij­u te dodatno, dnevnu bolnicu.

“Kroz dnevnu bolnicu i bolničke ambulante odradi više od 95% pacijenata, a samo njih 5% ima potrebu za hospitaliz­acijom pa se nameće pitanje ima li zbog tih 5% pacijenata logike držati krevete i organizira­ti dežurstva na dva mjesta”, kaže Kujundžić. Dodao je da će nastaviti provoditi Nacionalni plan bolnica, takozvani Masterplan, koji je predložio Siniša Varga. Navodi da će se kroz takvo spajanje bolničkih odjela podići kvaliteta liječenja i već u prvoj godini uštedjeti 30 mil. kuna, i to bez dodatnih ulaganja. “Dokument bi trebao biti pripremlje­n za realizacij­u do kraja godine. Vidjet ćemo hoćemo li s primjenom krenuti još u ovoj godini”, kaže Kujundžić.

Navodi da zdravstvo ne može toliko uštedjeti da bi moglo podmiriti dugove koji su narasli na 4 milijarde kuna od čega ove godine dospjeva 1,5 milijardi kuna. “Bolnice prosječno mjesečno imaju manjak prihoda od 5 do 8%, a taj bi novac trebalo podmiriti izvan sustava, a ne iz mjesečnih limita”, kaže Kujundžić. Ističe da postoji mogućnost nove sanacije bolnica, jer, kaže, deficit netko mora platiti. “S 22 milijarde kuna ne može se naći čarobno rješenje preko noći, no imamo nekih 10ak mjesta gdje ćemo pokušati uštedjeti, a da pritom ne bude umanjena kvaliteta”, kaže Kujundžić. Dodaje da jedno rješenje vide u objedinjen­oj nabavi svih lijekova generika, skupih i svih drugih lijekova, kako bi postigli nižu cijenu. Dosad su tako nabavljani samo generički lijekovi, a ostalo je svaka ustanova nabavljala za sebe.

“Radimo i na tome da HZZOu otvorimo prostor da s dobavljači­ma može pregovarat­i o dodatnom smanjenju cijena, a i da krenemo s objedinjen­om nabavkom opreme”, kaže Kujundžić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia