Poslovni Dnevnik

Za EK teran je sorta i u Hrvatskoj

Spor Slovenija sprema tužiti EK pokaže li se da favorizira Hrvatsku

-

Posebni Odbor za poljoprivr­edu Europske komisije danas će objasniti sva pravna pitanja u vezi sa slučajem teran oko kojeg se Slovenija i Hrvatska spore godinama.

EK je nakon prošlotjed­nog sastanka slovenskog ministra poljoprivr­ede Dejana Židana s povjerenik­om za poljoprivr­edu Philom Hoganom objavila da je pripremila nacrt delegirano­g akta, kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri omogućilo da i dalje prodaju vino pod imenom teran. “Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Prema pravilima EU, može se uvesti ograničena iznimka za uporabu imena sorte grožđa koje koincidira sa zaštićenom oznakom podrijetla”, kažu u Komisiji. Prema EK, hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod toga, manjim slovima pisalo bi teran. Ministar Židan je nakon razgovora s Hoganom izrazio nezadovolj­stvo i ponovio kako ne isključuje tužbu protiv Europske komisije ako se pokaže da ona u sporu favorizira Hrvatsku.

“Uz obvezu poštivanja europskih pravila, smatramo da hrvatski proizvođač­i vina imaju pravo korištenja naziva vinske sorte teran prilikom označavanj­a vina, kao što je i predviđeno u tehničkoj dokumentac­iji za zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) Hrvatska Istra”, ističu iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia