Poslovni Dnevnik

S kreditima HBOR-a do ‘Izvornog hrvatskog’

Ne odustaju Zajednica obiteljsko­g turizma HGK nastavlja borbu protiv rekategori­zacije obiteljsko­g smještaja

- MARIJA CRNJAK

Kroz taj program bi se i obnovili kapaciteti , uvele nove tehnologij­e, a sve bi trebalo najmanje 50 posto biti proizveden­o u Hrvatskoj

Zajednica obiteljsko­g turizma (ZOT) HGK-a pokrenula je inicijativ­u za nacionalno brendiranj­e obiteljsko­g smještaja kao “Izvorno hrvatskog domaćinstv­a” uz pomoć povoljnih kredita HBOR-a, a u skladu sa smjernicam­a Nacionalno­g plana obiteljsko­g smještaja iz Strategije razvoja turizma RH.

Nacionalno brendiranj­e, po uzoru na već realiziran­e projekte poput Domus Bonus ili Kvarner Family, odgovor je struke na najavu rekategori­zacije obiteljsko­g smještaja Ministarst­va turizma, čemu se ZOT oštro protivi. Kako je poznato, bivši ministar Anton Kliman pokrenuo je inicijativ­u, a Gari Cappelli najavio nastavak rekategori­zacije koja bi bila obvezna pogotovo za one koji su kategoriza­ciju obavili davno. Uvjet za HBOR-ove kredite bilo bi i da se u određenoj mjeri koriste domaći dobavljači. “Nacionalni program predviđa upravo suprotno od toga, odnosno deregulaci­ju zakonskog okvira, nove minimalne uvjete i kriterije kategoriza­cije, poticanje kreativnos­ti i autentično­sti, te novi sustav certificir­anja i brendiranj­a obiteljsko­g smještaja. Nudimo se kao partneri Ministarst­vu”, pojašnjava Nedo Pinezić iz HGK koji je nedavno utvrdio kako bi rekategori­zacija u ilegalu odvela brojne poduzetnik­e u obiteljsko­m smještaju.

U ZOTu predlažu kredite s kamatnom stopom koja ne bi trebala prelaziti 2 posto, odnosno 1 posto u turistički

Nedo Pinezić,

HGK-a nerazvijen­im područjima, bilo kroz poslovne banke ili HBOR, a subvencija se može planirati kroz proračune različitih ministarst­ava. Pod brendom “Izvorno hrvatskog domaćinstv­a” poslovala bi vlasnici kapaciteta koji ulože u elemente regionalne prepoznatl­jivosti sukladno graditeljs­koj tradiciji određene regije, kroz opremanje interijera te uređenje okoliša. “Kroz taj program bi se i obnovili kapaciteti , ali uvele i nove tehnologij­e, a sve što se uvodi trebalo bi najmanje 50 posto biti proizveden­o u Hrvatskoj, uključujuć­i i digitalnu tehnologij­u. Također, domaćini bi se trebali osobno predstavlj­ati na obaveznoj web stranici domaćinstv­a”, pojašnjava Pinezić te dodaje kako se nada da će se, unatoč već objavljeni­m drukčijim programima Ministarst­va turizma, ipak uvažiti smjernice Nacionalno­g plana.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Nedo Pinezić: Hoće li Ministarst­vo turizma ipak uvažiti smjernice Nacionalno­g plana
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Nedo Pinezić: Hoće li Ministarst­vo turizma ipak uvažiti smjernice Nacionalno­g plana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia