Poslovni Dnevnik

Vučić nagovara Mahindru da otvori tvornicu vozila u Srbiji

Terenci Veliki indijski proizvođač automobila zainteresi­ran za širenje na europskom tržištu Mahindra je terenska vozila počela proizvodit­i 1945. godine s licencijom originalno­g Jeepa Willysa pod nazivom Mahindra Jeep

-

Srpski premijer Aleksandar Vučić u Indiji je s predsjedni­kom Mahindra Groupa Anandom Mahindrom razgovarao o potencijal­nim investicij­ama te kompanije u Srbiji. Kako navode Večernje novosti, rezultat tog razgovora mogao bi biti otvaranja nove tvornice automobila u Srbiji.

Vučić je pozvao predsjedni­ka Mahindre da posjeti Srbiju i razmotri mogućnosti koje Srbija pruža stranim ulagačima, kao i da se upozna s tr- žištima zemalja s kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini, prije svega s Rusijom.

“Srbija je vrlo zanimljivo tržište za mene i najbolje locirana destinacij­a u srcu Europe”, rekao je Mahindra, dodajući da indijski ulagači traže političku stabilnost i sigurno tržište, a Srbija ispunjava oba uvjeta.

Prilika za FAP

Tema razgovora bila je i automobils­ka industrija, odnosno električni automobili koje kompanija Mahindra proizvodi, ali i izvoz malina i drugih prehramben­ih proizvoda iz Srbije u Indiju.

Mahindra je jedan od dva najveća proizvođač­a u indijskoj automobils­koj industri- Indija je 2015. godine proizvela čak 4,125.744 vozila i ne postoji nijedan veliki svjetski proizvođač automobila koji u Indiji nema ili vlastitu ili zajedničku proizvodnj­u s nekom od indijskih kompanija. O snazi Indija u automobils­koj industriji govori i to što je indijski Tata Motors vlasnik britanskog Land Rovera i Jaguara.

MAHINDRA JE 2011. GODINE PREUZELA SSANGYONG, JUŽNOKOREJ­SKOG PROIZVOĐAČ­A AUTOMOBILA

Mahindra proizvodi kvalitetna terenska vozila poznata po pouzdanost­i i izdržljivo­sti, koja se nalaze u voznim parkovima mnogih vojski, što bi mogla biti prilika i za srspku vojnu industriju, prije svega za FAP. Indijski proizvođač ima i veliko iskustvo u proizvodnj­i jeftinijih, električni­h vozila. Mahindra REVA koja proizvodi električna vozila 2013. je proglašena za jednu od 50 najinovati­vnijih svjetskih kompanija. Vozila te kompanije izvoze se u 26 zemalja i česta su na londonskim ulicama.

Mahindra je terenska vozila počela proizvodit­i 1945. godine s licencijom originalno­g Jeepa Willysa pod nazivom Mahindra Jeep. Mahinda vojni terenci na području bivše Jugoslavij­e poznati su još od 1969. godine kada je više 600 vozila pristiglo iz Indije u tadašnju zajedničku državu. Prvo službeno predstavlj­anje suvremenih Mahindra vozila odigralo se na ZG Auto Showu početkom 2008. godine, uz pomoć generalnog uvoznika za Hrvatsku, tvrtke Panvodi iz Čakovca. S američkim FordomFo Mahindra je za azijsko sk tržište proizvodil­a modele FiestaFi i Escort, a s Renaultom od 2005. proizvodi model Mahindra hi Renault Logan.

Suradnja Mahindre i Renaulta ojačana je ulaskom japanskog strateškog partnera Nissana, kada je izgrađena nova va tvornice u Indiji zbog povećanja ća proizvodni­h kapaciteta.

PokušajiPo preuzimanj­a

U teškim vremenima za mnoge ge svjetske proizvođač­a automobila Mahindra je zadržala stabilnost. Kompanija je sudjeloval­a u pokušaju preuzimanj­a Jaguara i Land Rovera, te Hummera u sklopu General Motors Groupa, te Jeepa u sklopu Chrysler Groupa. Mahindra je 2011. godine uspješno preuzela južnokorej­skog proizvođač­a automobila SsangYong.

 ?? PD ?? Uz kvalitetne terence Mahindra proizvodi i električna vozila
PD Uz kvalitetne terence Mahindra proizvodi i električna vozila
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia