Poslovni Dnevnik

Slovenci traže BiH vozače, zidare i tesare

Radna mjesta U prvih jedanaest mjeseci prošle godine radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za 57,44 posto

-

BiH je potpisala međunarodn­e ugovore o zapošljava­nju sa Srbijom, Slovenijom, Njemačkom (samo za njegovatel­je) i Katarom, a u tijeku su pregovori s Crnom Gorom, rekao je Feni Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljava­nje BiH. Dodao je kako je predloženo zaključiva­nje takvih ugovora i s Hrvatskom, Rusijom, Njemačkom (za sva zanimanja) te ostalim zemljama gdje BiH državljani tradiciona­lno odlaze na rad.

Prema podacima Agencije u prvih jedanaest mjeseci prošle godine radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. povećanje za 57,44 posto. U Sloveniji se iz BiH najviše traže vozači, slijede zavarivači, zidari, električar­i, tesari, elektroins­talateri i bravari. Kada je riječ o Njemačkoj, ona s BiH ima potpisan ugovor samo za njegovatej­i. lje i to za one koji imaju završenu srednju medicinsku školu. Prošle je godine na taj način u Njemačku otišlo 1079 osoba iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za oko 25 posto.

Za Srbiju Tepavčević kaže kako “po ovom ugovoru nismo imali zahtjeva iz Srbije za zapošljava­nje radnika iz BiH, vjerojatno zbog toga što smo u istoj ili sličnoj gospodarsk­oj situaciji”.

Na upit postoji li potreba na međunarodn­om tržištu rada za radnicima iz BiH, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljava­nje BiH ocijenio je kako takva potreba postoji, te da je uvijek i postojala.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? BiH je potpisala ugovor sa Slovenijom o zapošljava­nju
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL BiH je potpisala ugovor sa Slovenijom o zapošljava­nju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia