Poslovni Dnevnik

Najstarija modna kuća upala u novčanu krizu

Lanvin Većinskoj vlasnici s Tajvana zamjeraju slaba ulaganja u brend kroz širenje i nedostatak prave strategije

-

Najstariji francuski modni brend (od 1889.), pariški Lanvin, prožiljava teške dane tvrtka je 2016. godinu završila s neto gubitkom od 10 milijuna eura, svojim prvim u deset godina, zbog čega se anulirala i dobit iz 2015. od 6,3 milijuna eura. Konsolidir­ani prihodi od prodaje pali su više od 20 posto na 170 milijuna eura, a narudžbe iz multibrand trgovina, koje čine 70 posto prihoda, pale su 3040 posto.

Tvrtka je zbog toga najavila ukidanje dijela radnih mjesta, a upravni odbor mora s vanjskim revizorima do kraja mjeseca naći način kako smanjiti sve troškove Lanvina. Na svojoj web stranici tvrtka je već oglasila gotovo pa totalnu rasprodaju, haljine, cipele, nakit, kaputi...i za žene i muškarce mogu se naći sniženi po 50 posto; prilika i za hrvatske šopingholi­čare (ali i bogatije navijače koji u Francuskoj bodre rukometaše na SPu).

Poznavatel­ji poslovnih modnih kretanja za Reuters navode da je odgovornos­t na većinskoj vlasnici, 75godišnjo­j Kineskinji, tj. Tajvanki ShawLan Wang, koja godinama nije ništa radila za oživljavan­je brenda, uz bok LVMHu, Chanelu i Hermesu.

“Nije dopuštala ni svom poslovnom partneru Ralphu Bartelu, koji ima 25 posto udjela, da uloži još novca, strahujući da bi to ugrozilo njen položaj”, kažu izvori i ističu da je sad jasno kako se stanje u Lanvinu sve više pogoršava i blizu je raspadu.

Smatraju da bi puno drugačije bilo kad bi Wang dopustila znalcima da provedu mjere koje bi Lanvin vratile na stare staze uspjeha. ShawLan Wang je, navodi se, šokirala modni svijet uzduž i poprijeko kad je 2015. otpustila glavnoga dizajnera Albera Elbaza, koji je 14 godina kreirao i odobravao sve kolekcije.

Oni su se posvadili kad joj je prigovorio da premalo ulaže u tržišnu poziciju, kroz rast novih butika i modnih dodataka, na što je ona verbalni spor riješila izbacivši ga iz Lanvina i zamijenivš­i ga lani novim kreativnim direktorom Bouchrom Jarrarom. Sad se Wang i Elbaz spore i na sudu, a Jarrarove nove kolekcije baš i nisu impresioni­rale potrošače, jer su, drže upućeni, veliki zaokret u odnosu na Elbazove vizije. Analitičar­i vjeruju da je Lanvin s racionalni­m investitor­skim planom mogao postati poput talijansko­g Valentina (možda bi i njih kupili Katarci!) i da je mogao generirati milijardu eura prihoda i bio spreman i na izlazak na burzu. Wang je, što joj također zamjeraju, rasprodala i brojnu Lanvinovu imovinu u posljednji­h desetak godina, kao što su japanske operacije s tvrtkom Itochu i njenim odjelom razvoja i prodaje parfema Interparfu­ms, a koji Lanvin može nazad otkupiti 2025. Još 2012. zbog neslaganja sa šeficom s čela tvrtke otišao je i Thierry Andretta, a tad je kompanija imala prihode od 235 milijuna euar. ShawLan Wang je u modni biznis, inače, zapravo uletjela kao nevješta, došavši iz medijskih korporacij­a i kupivši Lanvin od kozmetičko­g diva L’Oreala 2001. godine.

Radila je i u SADu, a na Tajvanu je vodila više novina.

 ?? REUTERS ?? Lani je tvrtka završila s gubitkom od 6,3 milijuna eura
REUTERS Lani je tvrtka završila s gubitkom od 6,3 milijuna eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia