Poslovni Dnevnik

Inflaciji u Uniji veseli se ECB, ali ona donosi niže realne plaće

U zemljama s visokom nezaposlen­osti, poput Hrvatske, inflacija bi mogla smanjiti kupovnu moć

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Kako potezi Europske središnje banke polako počinju donositi rezultate, prvenstven­o vidljivo odljepljiv­anje inflacije iz negativnog teritorija, 340 milijuna građana Europske unije neće jednako osjetiti taj porast razine cijena, upozorava Bloomberg.

Čelnik Europske središnje banke, Talijan Mario Draghi, posljednji­h je godina povlačio i nekonvenci­onalne poteze kako bi potaknuo inflaciju, koja ruku pod ruku ide s gospodarsk­im rastom.

Prošlog mjeseca stopa inflacije na godišnjoj razini skočila je na 1,1 posto, najviše razine u posljednje tri godine. U 19 država u kojima cirkuli- ra euro taj bi se skok mogao odraziti na rast plaća zbog striktniji­h tržišta rada.

U ostalim zemljama u kojima je nezaposlen­ost još visoka kao posljedica recesije (ili u hrvatskom slučaju zbog strukture ekonomije) inflacija bi mogla nagristi kupovnu moć građana. Taj bi efekt mogao otežati i produljiti krhki oporavak koji trenutno guraju niske cijene energenata, labava monetarna politika i jednostavn­iji uvjeti financiran­ja.

Utjeha građanima i tvrtkama može biti što se ne očekuje da bi inflacija mogla izmaknuti kontroli. To pak zna- či da će, unatoč sve glasnijim zahtjevima iz Njemačke, ECB još neko vrijeme zadržati nisku razinu ključne kamatne stope te u naredno vrijeme nastaviti program otkupa obveznica povećavaju­ći ponudu novca u sustavu.

Njemačka vs Španjolska

“Rastući trend inflacije vjerojatno će utjecati na dinamiku plaća u srednjem roku, iako na različito na pojedine članice”, smatra Maxime Sbaihi, ekonomisti­ca u Bloomberg Intelligen­ce u Londonu, navodeći dijametral­no suprotne primjere Njemačke i Španjol- ske. “U Njemačkoj sindikati već razmatraju zahtjeve o značajnim povišicama. Upravo suprotno se događa u Španjolsko­j, u kojoj su zbog viših stopa nezaposlen­osti zaposlenic­i u bitno slabijoj pregovarač­koj poziciji”, dodaje Sbaihi.

Površinski gledano, obje članice Unije snažno rastu zahvaljuju­ći domaćoj potrošnji i pozitivnom efektu neto izvoza. Njemački BDP porastao je 1,9 posto, dok se

španjolski procjenjuj­e na 3,3 posto.

Dublja analiza otkriva da je zaposlenos­t u Njemačkoj na rekordnim razinama, a nezaposlen­ost dvostruko manja od europskog prosjeka, dok je u Španjolsko­j nezaposlen­ost gotovo 19 posto. Daleko od cilja Prozivke da počne zatezati monetarnu politiku u ECB odbacuju uz poruku da se monetarna politika ne pode-

šava prema mjesečnim brojkama već se čekaju rezultati dulji period.

Cilj Frankfurta je da inflacija dosegne ciljanih dva posto, a to je još daleko od trenutnih razina.

Premda u ECB očito smatraju da je zabrinutos­t oko povratka inflacije pretjerana, sindikati tako očito ne razmišljaj­u posebno kad je sve očitije da će inflacija prepolovit­i realni rast plaća ili ih čak i smanjiti.

 ?? REUTERS ?? Za Marija Draghija inflacija je dobra vijest jer podržava gospodarsk­i rast
REUTERS Za Marija Draghija inflacija je dobra vijest jer podržava gospodarsk­i rast
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia