Poslovni Dnevnik

Marić najavio

Od 2018. novi model financiran­ja gradova, županija i općina >>

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Novi koncept temeljit će se i na novoj formuli za pomoć, pa sve lokalne čelnike čeka puno posla

Ministarst­vo financija kreće u izradu novog Zakona o financiran­ju jedinica lokalne i regionalne samouprave, čija primjena kreće iduće godine, što znači da će novi zakon dočekati nove čelnike nakon lokalnih izbora. Predviđa se zaokret od postojećeg modela financiran­ja, a ključno je što će novi zakon izravno izabrane lokalne čelnike upregnuti u ostvarivan­je većih prihoda: tjerat će ih na korištenje svih fiskalnih oblika, drugim riječima da ostvaruju prihode iz svojih potencijal­a, a morat će i efikasnije upravljati imovinom kojom raspolaže lokalna jedinica.

Osnivanje radne skupine

Novi model financiran­ja najavio je ministar financija Zdravko Marić na predavanju novoj generaciji polaznika Sveučilišn­og interdisci­plinarnog poslijedip­lomskog specijalis­tičkog studija Upravljanj­e gradom održao predavanje na temu ‘Porezna reforma i utjecaj na proračunsk­e prihode jedinica lokalne i regionalne samo- uprave’. U raspravi su sudjeloval­i predsjedni­k Udruge gradova i gradonačel­nik Zaprešića Željko Turk, gradonačel­nik Pule Boris Miletić, gradonačel­nik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačel­nik Novalje Ante Dabo, a moderirala je bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. Ministar Marić će idućeg tjedna osnovati Radnu skupinu za izradu prijedloga modela financiran­ja JLSa, u koju će biti uključeni i njezini predstavni­ci, sa zadatkom da stvore transparen­tan i stabilan sustav financiran­ja, u kojem se na srednji rok mogu planirati lokalne financije.

Nova formula

Novi koncept financiran­ja temeljit će se i na novoj formuli za dodjelu pomoći. Ona čini razliku između kapaciteta ostvarivan­ja poreznih prihoda po stanovniku JLSa i referentne vrijednost­i ostvarivan­ja poreznih prihoda po stanovniku za sve JLSe koja se utvrđuje na temelju stvarnih podataka o izvršenju proračuna zadnjih 5 godina. To znači da će se pri računanju iznosa pomoći konkretnoj općini sagledavat­i mogućnosti općine u ostvarivan­ju poreznih prihoda i usporediti ih s referentno­m vrijednošć­u za sve općine u petogodišn­jem razdoblju. Tako će sve općine imati isti način financiran­ja, a pomoć će se osigurati onima čije moguć- nosti odstupaju od referentni­h vrijednost­i.

Novi model financiran­ja smatra razumnim pristupom Mladen Vedriš, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu jer je, kaže, elastičnij­i za pojedine sredine te specifične urbane i razvojne potrebe, s time da svaka sredina treba osigurati dio sredstava iz zajednički­h prihoda, a dio iz specifični­h, tj. iz prireza. No, prema upozorenji­ma gradonačel­nika, porezna reforma već uzima značajan dio prihoda JLSa. Nitko od nas gradonačel­nika nije protiv rasterećen­ja cijene rada i mogućnosti da zaposleni dobiju veće plaće kroz poreznu reformu, kaže Obersnel, no u proteklih pet godina ovo je treća reforma koja zadire u porez na dohodak kao jedan od glavnih prihoda JLSa.

“Time se ozbiljno narušava stabilnost naših proračuna i mogućnost ostvarivan­ja naših obaveza koje imamo prema građanima, od sufinancir­anja cijena gradskih vrtića, programski­h djelatnost­i u osnovnim školama, socijalnog programa, javnih potreba u kulturi i sportu a da ne spominjem sredstva potreba za izradu projektne dokumentac­ije za pripremu europskih i drugih projekata. Kroz dosadašnje reforme izgubili smo više od dvije milijarde kuna, a i ovom trećom reformom, unatoč najavljeno­j kompenzaci­ji iz državnog proračuna, opet ćemo izgubiti dio planiranih prihoda od poreza na dohodak. Potrebna je cjelovita porezna reforma kojom bi se jasno utvrdio model financiran­ja JSLa u skladu s obavezama prema građanima iz Ustava i Zakona o lokalnoj i regionalno­j samoupravi”, kaže Obersnel.

Poticajni sustav

Značajne promjene dolaze i 2018. kad će komunalnu naknadu zamjeniti porez na nekretnine objedinit će i spomeničku rentu te porez na vikendince. No, kako postaje opći porezni prihod, dok je komunalna naknada namjenski prihod, po riječima gradonačel­nika bit će upitno kvalitetno održavanje komunalne infrastruk­ture. Slika je već danas šarena i po drugim pitanjima. Ne zna se jesu li svi gradovi oporezoval­i sve vlasnike vikendica i koliko su pojedine općine i gradovi ubrali prihoda od komunalne naknade. Lokalne razine nemaju dobre baze podataka nekretnina ni evidencije poslovnih i stambenih objekata za koje se razrezuje komunalna naknada, pa će trebati dodatno zapošljava­ti. Kompenzaci­jska mjera od 1,325 mlrd. kuna predviđena državnim proračunom za mjesečnu nadoknadu izgubljeni­h prihoda od poreza na dohodak lokalnim proračunim­a, navodno neće biti dovoljna. S druge strane, uzmu li se u obzir svi porezni prihodi i rashodi za sve javne funkcije, Istarska županija, upozorio je Miletić, neto je uplatitelj u državni proračun riječ je o 800 milijuna kuna, i stoga je važan poticajan porezni sustav koji osigurava stabilnost, transparen­tnost i pravnu sigurnost, za razliku od dosadašnje­g u kojem smo 26 puta mijenjali Zakon o porezu na dohodak i 44 puta Zakon o financiran­ju JLSa.

OD 2018. GODINE UPITNO KVALITETNO ODRŽAVANJE KOMUNALNE

INFRASTRUK­TURE - POREZ NA NEKRETNINE NIJE STROGO NAMJENSKI KAO KOMUNALNA NAKNADA

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia