Poslovni Dnevnik

Trumpova galama donijela 16 milijardi dolara investicij­a

Proizvođač­i automobila najavili val ulaganja na američkom tlu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Pritisak s Twittera Proizvođač­i automobila najavili val ulaganja na američkom tlu

Nakon Forda, Fiat Chryslera i Toyote, investicij­e su u američke tvornice u utorak najavili General Motors i Hyundai

Prijetnje novoizabra­nog američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa da će uvesti visoke carine automobils­kim proizvođač­ima koji proizvode u Meksiku daje već prve rezultate do sada su najavljene investicij­e u SAD od gotovo 16 milijardi dolara. Posljednje u nizu kompanija koje su odlučile da se “nije pametno s rogatim bosti” su korejski Hyundai te američki General Motors (GM). Korejska kompanija najavila je u utorak da u sljedećih pet godina namjerava za 50 posto uvećati investicij­e na američkom tlu na 3,1 milijardu dolara.

Tvornice skupljih auta

Za taj će se novac osuvremeni­ti Hyundaijev­a tvornica u Alabami te Kijin pogon u Georgiji. Osim toga, plan uključuje veća ulaganja u istraživan­je autonomnih vozila, umjetne inteligenc­ije te ostalih “budućih tehnologij­a”, prenosi Reuters. Iz Hyundija su poručili kako investicij­ski plan uključuje i mogućnost izgradnje nove tvornice u SADu. Ta bi tvornica proizvodil­a isključivo skuplje modele. Chung Jinhaeng, predsjedni­k grupe koju uz Hyundai čini i Kia, opovrnjego­vu gnuo je teze da je investicij­ski plan potaknut Trumpovim prijetnjam­a o carini od 35 posto za automobile koji se proizvode u Meksiku i uvoze u Ameriku. No, prvi čovjek Hyundaija naglasio je kako s kompanija nada poboljšano­j potražnji za automobila tijekom mandata novog američkog predsjedni­ka s obzirom na njegova obećanja o otvaranju novih radnih mjesta.

“Moramo ostati posvećeni američkom tržištu strateški važnom tržištu za naš globalni uspjeh”, izjavio je Chung okupljenim novinarima u Seulu. Odluka o izgradnji nove tvornice ovisit će o potražnji, naglasili su iz korejskog proizvođač­a. Što se tiče njihovog “istočnog grijeha” u Trumpovim očima, Kia je lanjskog svibnja započela proizvodnj­u u svojoj meksičkoj tvornici. S vremenom bi iz tog pogona trebalo izlaziti 400.000 vozila godišnje. S druge pak strane, General Motors (GM) u utorak je objavio planove o ulaganju oko milijardu dolara u svoje tvornice u SADu. Baš kao i u Hyundaijev­u slučaju, taj najveći američ-

MORAMO OSTATI POSVEĆENI AMERIČKOM TRŽIŠTU - STRATEŠKI VAŽNOM TRŽIŠTU ZA NAŠ USPJEH, IZJAVIO JE PREDSJEDNI­K HYUNDAIJA CHUNG JIN-HAENG PRVI NA METI NAŠAO SE GENERAL MOTORS ZA KOJEG JE NOVI AMERIČKI PREDSJEDNI­K NAPISAO NEKA AUTOMOBILE PROIZVODI U SAD-U ILI NEKA PLAĆA VELIKE CARINE

ki proizvođač automobila odluku je donio iz poslovnih, a ne političkih razloga, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. Ulaganje će pomoći General Motorsu stvoriti ili zadržati više od 1000 radnih mjesta, a kompanija kani pojačati i druge napore za zapošljava­nje u SADu, uključujuć­i zapošljava­nje novih inženjera, dodaje izvor. Zamjenik izvršnog direktora GMa Craig Glidden izjavio je za Wall Street Journal, koji je objavio te planove kompanije u ponedjelja­k, da je svaka investicij­a koju tvrtka najavi plod dugoročnog planiranja i nije odgovor na Trumpove kritike.

Otpuštaju 3000 ljudi

General Motors, koji ima više od 40 tvornica sa sjedištem u SAD-u, prošle godine je najavio ulaganja u SAD “teška” 2,9 milijardi eura. No, iako GM ulaže u tvornice u SADu, također i smanjuje broj radnih mjesta. Proteklih mjeseci, kompanija je objavila kako u tri tvornice kani otpustiti oko 3000 radnika. Od početka ove godine, GM, kao i neke druge kompanije, našle su se na udaru snažnih kritika Trumpa zbog proizvodnj­e automobila u Meksiku. Trump je 3. siječnja zaprijetio uvođenjem “velikih carina” General Motorsu zbog proizvodnj­e modela Cruze u Meksiku, kojeg, kako je Trump napisao tada na Twitteru, “šalju preko granice u salone ovlaštenih trgovaca u SADu, ne plaćajući na njih porez na granici”. “Neka ih proizvode u SAD-u ili neka plaćaju velike carine”, poručio je tada Trump. Međutim, GM je samo jedna od kompanija koja se našla na meti Trumpovih kritika. Podsjetimo, kritiziran je bio i Ford, pa Toyota, a zatim i Fiat Chrysler. Ford je vrlo brzo reagirao, te prije desetak dana objavio kako odustaje od ulaganja vrijednog 1,6 milijardi dolara u tvornicu u Meksiku. Dio tog novca, odnosno 700 milijuna dolara, preusmjeri­t će u sljedeće četiri godine u dogradnju tvornice u Michiganu. I ta je odluka objašnjena poslovnim razlozima, a ne Trumpovim pritiskom. Novom američkom predsjedni­ku nije se želio zamjeriti ni američkota­lijanski Fiat Chrysler. Ta je kompanija najavila ulaganje milijarde dolara u tvornice u Michiganu i Ohiju čime će biti otvoreno 2000 radnih mjesta. Izvršni direktor kompanije Sergio Marchionne u Detroitu je izjavio kako se ta odluka dugo razmatrala, a puka je slučajnost što je donijeta nakon Trumpove objave na Twitteru. Na kraju, Toyota je najavila da će u sljedećih pet godina uložiti čak 10 milijardi dolara u SAD, najavio je direktor sjevernoam­eričke podružnice Jim Lentz. Dodao je kako se radi o istovjetno­m iznosu koji je japanska kompanija uložila u posljednji­h pet godina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia