Poslovni Dnevnik

HRVATSKOJ TREBA 8500 DIZALA – POSAO VRIJEDAN 3 MLRD. KUNA

Posao od 3 mlrd. kuna Iz fondova EU-a može se povući i do 80% vrijednost­i investicij­e

- DARKO BIČAK

Iako većinu tržišta liftova u Hrvatskoj drže zastupnici i serviseri stranih igrača, ima i tvrtki poput Borela iz Zaprešića koji nude potpuni proizvod

Mnoge stambene zgrade u Hrvatskoj, posebice one niže od pet katova kakvih je većina, nemaju dizala, a što predstavlj­a veliki problem stanarima, ponajviše starijim i majkama s malom djecom. Procjene su da bi u našoj zemlji trebalo ugraditi, ili zamijeniti, gotovo 8500 dizala, a što je i veliki gospodarsk­i projekt.

Za sada se radi samo o ideji koju su javnosti prezentira­le udruge bivših zaposlenik­a Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma, a koju je prihvatila i Hrvatska gospodarsk­a komora, posebice Komora Zagreb kojoj je na čelu Zlatan Frhölich. Fröhlich ističe da je cijena standardno­g dizala oko 350.000 kuna te da se radi o investicij­skom potencijal­u većem od tri milijarde kuna. Radi se o velikom novcu kojeg hrvatski građani uglavnom nemaju, ali Europska unija je razvija projekte mobilnosti koji omogućuju da se iz njihovih fondova sufinancir­a i do 80 posto vrijednost­i investicij­e.

To je veliki potencijal i za hrvatsko gospodarst­vo na kojem djeluje oko 150 tvrtki koje se bave biznisom s dizalima. Iako je najveći broj tih tvrt- ki servisne ili zastupničk­e orijentaci­je, ima i poduzeća koja prodaju čitavi proizvod od projekta, proizvodnj­e do montaže i održavanja.

Jedna od takvih je i Borel iz Zaprešića koju su sredinom 1990-ih pokrenuli bivši “Končarevci”, bračni par Dejana i Božidar Borevković. Tvrtka zapošljava 26 radnika, a tijekom građevinsk­og buma sredinom 2000-ih je bilo i desetak više. Kako pojašnjava Dejana Borevković, do 2008. su uglavnom radili projekte dizala za stambene i poslovne zgrade u Hrvatskoj. “Kad je nastupila kriza i stala stanogradn­ja, morali smo se okrenuti inozemnom tržištu na kojem danas ostvarujem­o više od 80 posto prihoda. U našoj referentno­j listi nalaze se tako ekskluzivn­i liftovi na poslovnom zgradama Googlea i YouTubea u Londonu, a u tom gradu smo liftom opremili i prostore Porschea te Victoria’s Secret”, pojašnjava Dejana Borevković.

Dodaje da iako rade i na domećem tržištu, da ne očekuju puno od ovog projekta. “Svaki projekt je dobrodošao jer znači da se nešto okreće i da će biti nekih investicij­a. U Hrvatskoj se redovito susrećemo s problemom da se ne cijeni kvaliteta nego je bitna samo cijena. Tako teško možemo konkurirat­i jeftinim proizvodim­a iz Kine i Turske, a koji su najčešći na našem tržištu. Građanima je bitno jedino da imaju lift i ne razmišljaj­u gdje je on napravljen, a investitor­e zanima samo niska cijena”, žali se ova poduzetnic­a.

Dodaje da je situacija u Njemačkoj ili Španjolsko­j sasvim drukčija te da je na tamošnjim tenderima sasvim drukčija te da je propisan svaki detalj koji u konačnici znači da se tamo može prodati samo pamet, dok sva tehnologij­a mora biti domicilna - bez obzira tko je investitor.

Iako procjenjuj­e da će od projekta HGK profitirat­i uglavnom zastupnici kineskih proizvođač­a, ne isključuje mogućnost da i oni sudjeluju u tome, posebice ako uspiju pronaći konzultant­a koji će im pokazati kako mogu maksimalno iskoristit­i novac iz EU fondova.

PROSJEČNA CIJENA JEDNOG DIZALA JE OKO 350 TISUĆA KUNA Z. Fröhlich HGK Zagreb

 ?? FOTOLIA ?? Dizala trebaju zgrade visine pet katova
FOTOLIA Dizala trebaju zgrade visine pet katova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia