Poslovni Dnevnik

Britanija napušta jedinstven­o tržište

‘Tvrdi’ Brexit London otkrio kako će izaći iz EU

-

Premijerka Theresa May otklonila je svaku sumnju u zadržavanj­e dijela odnosa s Europskom unijom

Velika Britanija neće zahtijevat­i dogovor o Brexitu koji će ju ostaviti “napola unutar, napola izvan” Europske unije, objavila je britanska premijerka Theresa May u utorak u govoru u kojem je odredila svoje prioritete u pregovorim­a o izlasku Britanije. K tome, izrazila je spremnost o napuštanju jedinstven­og tržišta, prenosi agencija Reuters.

Ne želimo djeliće članstva

“Tražimo novo i ravnopravn­o partnerstv­o između neovisne, suverene i globalne Britanije i naših prijatelja i saveznika u Europskoj uniji”, rekla će May stranim diplomatim­a i svojoj skupini koja će predvoditi pregovore o Brexitu. “Ne želimo djelomično ili suradničko članstvo u EUu ili bilo kakav dogovor koji nas ostavlja napola unutar, a napola izvan nje. Ne želimo model kojeg već imaju neke druge države. Ne želimo zadržati djeliće članstva na našem putu prema van”, navodi se u nacrtu govora u posjedu Reutersa.

Odluka Britanaca da napuste EU otvorila je velik broj pitanja o imigraciji i budućim pravima mnogih državljana EUa koji već žive u Velikoj Britaniji, kao i sumnje o tome hoće li izvoznici zadržati pristup bez tarifa europskim tržištima i hoće li britanske banke i dalje moći pružati usluge klijentima s kontinenta.

Dvanaest ciljeva premijerke uključivat će napuštanje povlašteno­g pristupa jedinstven­om tržištu od 500 milijuna potrošača te napuštanje Europskog suda pravde u zamjenu za punu kontrolu nad britanskim granicama, prenosi nekoliko novina.

Razveselil­a euroskepti­ke

Britanski mediji koje su većinom podržavali Brexit prenose kako će njezin plan razveselit­i one koji su podržavali izlazak. Vladu Therese May napadaju investitor­i, gospodarst­venici i zastupnici jer zasad nije otkrila mnogo toga o tome što će zatražiti u pregovorim­a o izlasku. Razgovori o Brexitu, za koje se očekuje da će biti jedni od najkomplic­iranijih pregovora u europskoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata, mogli bi odlučiti i o budućnosti njezine vlasti, o budućnosti Velike Britanije, ali i same Europske unije.

Govor premijerke dolazi u vijeme kad Sjevernu Irsku, dio Ujedinjeno­g Kraljevstv­a koji je najizložen­iji Brexitu zbog svoje kopnene granice s Irskom, očekuje dugačak period političke paralize zbog kolapsa vlasti. Američki predsjedni­k Donald Trump rekao je kako će se Brexit pokazati odličnim potezom, te da bi ostale države EUa trebale pratiti britanski put. Obećao je da će s Britanijom brzo potpisati bilateraln­i trgovački sporazum.

NE ŽELIMO MODEL KOJI VEĆ IMAJU NEKE DRUGE DRŽAVE U EUROPI Theresa May premijerka

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­ca britanske vlade Theresa May tijekom govora u Londonu
REUTERS Predsjedni­ca britanske vlade Theresa May tijekom govora u Londonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia